20.5 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

Gabriel Resources a contestat decizia prin care România a câștigat procesul în dosarul Roșia Montană

Compania canadiană a anunțat că a depus contestația la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, intenționează să conteste decizia tribunalului de la Washington (ICSID), care a dat câștig de cauză României în dosarul Roșia Montană și a hotărât să nu prelungească licența de concesiune pentru exploatarea perimetrului de la Roșia Montană, conform unui anunț al companiei citează G4 Media.

În data de 8 martie, ICSID a anunțat că România a câștigat procesul împotriva Gabriel Resources, în cadrul căruia compania solicita despăgubiri de 6.7 miliarde de euro pentru exploatarea resurselor de aur din zonă.

România nu va plăti nicio despăgubire și, în schimb, va recupera cheltuieli de judecată de aproximativ 10 milioane de dolari: Gabriel Resources a anunțat că va contesta această decizie arbitrală

Societatea nu este deloc de acord cu decizia majorității Tribunalului, pe care o consideră profund eronată, în contradicție cu opinia arbitrului disident și neconformă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate. În consecință, societatea intenționează să conteste decizia arbitrală prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID. O cerere în anulare nu este o contestare a fondului deciziei arbitrale, ci o procedură care, în cazul în care va avea succes, va anula decizia arbitrală și va stinge ordinul privind costurile. Procesul de anulare ar putea dura între 12 și 24 de luni de la depunerea cererii”, a transmis compania, potrivit sursei citate.

România a câștigat procesul Roșia Montană în luna martie a acestui an

La începutul lunii martie, compania Gabriel Resources a dat un răspuns foarte dur, după ce România a câștigat la ICSID în Dosarul Roșia Montană.

Compania și-a exprimat ”dezacordul ferm” față de decizie, susținând că aceasta este ”total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”.

Considerăm că decizia este profund eronată”, a declarat Anna El-Erian, președinte al Gabriel Resources, potrivit unui comunicat de presă al companiei listate la bursă.

Societatea și-a angajat consilierii juridici pentru a analiza decizia tribunalului și pentru a evalua opțiunile disponibile, inclusiv posibilitatea de a contesta decizia printr-o procedură de anulare conform Convenției ICSID.

spot_img
Latest news
știri