19.4 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Peste 1700 de hectare cu păduri multiseculare de fag au fost doborâte de vânt

Anunțul a fost făcut de organizația Agent Green

Organizația Agent Green a precizat astăzi, 8 august, că există cel puțin 1700 de hectare cu păduri multiseculare de fag din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului care au fost recent doborâte de vânt.

340 de hectare doborâte sunt chiar în Patrimoniul Mondial UNESCO. Romsilva intenționează să extragă lemnul doborât în parcul național deși principiile internaționale IUCN recomandă non-intervenția și să se lase doar procesele naturale”, a transmis organizația pentru protecția mediului, prin intermediul unui comunicat publicat pe contul de Facebook.

O echipă Agent Green documentează în prezent dezastrul din Semenic, din punct de vedere tehnic și factorii umani care l-au făcut posibil

În egală măsură, organizația a anunțat că va publica rezultatele investigației în următoarele zile și va face demersurile necesare la IUCN și UNESCO pentru a preveni un dezastru și mai mare.

Potrivit Agent Green, lemnul doborât valorează cel puțin 40 de milioane de euro din punct de vedere economic, dar are o valoare inestimabilă pentru biodiversitate și pentru climă.

Parcul Naţional Semenic–Cheile Caraşului este situat în partea de sud-vest a României

Parcul are o suprafață de 36.051.5 hectare și cuprinde elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic și speologic.

Rezervaţiile naturale

Cheile Caraşului

Izvoarele Caraşului

Izvoarele Nere

Cheile Gârliştei

Bârzăviţa

Rezervaţia Buhui–Mărghitaş

Peştera Comarnic

Peştera Popovăţ

Peştera Buhui

Peştera Exploratorii85

Peștera Răsuflătoarei (rezervație științifică)

Latest news
știri