11.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

Poluarea reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană

Studiile arată că din cauza poluării aerului, organismul uman a dezvoltat rezistență la antibiotice. Pe de altă parte se dezvoltă boli la care sistemul imunitar uman nu reacționează în parametrii.

Un studiu global făcut în ultimele două decenii are concluzii îngrijorătoare. Analiza care folosește date din 100 de țări, indică faptul că poluarea aerului este legată de creșterea rezistenței la antibiotice. De asemenea, sugerează că legătura dintre cele două s-a consolidat de-a lungul timpului. Cu cât a crescut nivelul de poluare a aerului cu atât a crescut și rezistența la antibiotice. „Această analiză este prima care arată modul în care poluarea aerului afectează rezistența la antibiotice la nivel global.” Spun cercetării care au participat la studiu. Rezistența la antibiotice este una dintre amenințările cu cea mai rapidă creștere la adresa sănătății globale. Poate afecta oameni de orice vârstă din orice țară și ucide deja 1,3 milioane de oameni pe an. Dovezile sugerează că particulele PM2.5 pot conține bacterii rezistente la antibiotice. Și gene de rezistență, care pot fi transferate între medii și inhalate direct de oameni, au spus autorii.

Rezistența la antibiotice direct proporțională cu poluarea

Autorii au creat un set extins de date pentru a explora dacă PM2.5 a fost un factor cheie. Acesta conduce la rezistența globală la antibiotice, folosind date pentru 116 țări din 2000 până în 2018. Descoperirile indică o creștere a rezistenței la antibiotice cu PM2,5, fiecare creștere cu 10% a poluării aerului. Ea este asociată cu creșteri ale rezistenței la antibiotice cu 1,1%. Asocierea s-a consolidat de-a lungul timpului, cu modificări ale nivelurilor de PM2,5. ȘI a dus la creșteri mai mari ale rezistenței la antibiotice în ultimii ani. Analiza arată că rezistența la antibiotice rezultată din poluarea aerului a fost legată de aproximativ 480.000 de decese premature. O simulare arată că până în 2050 nivelurile de rezistență la antibiotice ar putea crește cu 17%. Numărul anual de decese premature legate de rezistența la antibiotice ar putea crește la aproximativ 840.000. Autorii au recunoscut limitările studiului lor. Lipsa datelor în unele țări ar fi putut afecta analiza generală, au spus aceștia. Studiul a fost observațional, deci nu a putut dovedi cauza și efectul. Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe investigarea mecanismului de bază.

spot_img
Latest news
știri