Obiecția oficială va fi prezentată săptămâna viitoare și are legătură cu susținerea centralelor nucleare. Drept principală sursă de energie pentru oamenii din UE. Comisia Europeană a prezentat în martie propuneri de reformare a pieței de energie electrice. Asta pentru a contracara creșterea prețurilor la energie electrică care au lovit consumatorii după ce Rusia a invadat Ucraina.
În timp ce statele membre UE încă dezbat propunerea în Consiliu, Parlamentul European și-a adoptat deja poziția în cadrul unui vot. Acesta a avut loc în comisia pentru industrie din 19 iulie, pe baza unui raport al europarlamentarului socialist Nicolas González Casares. Un al doilea vot în aceeași zi a dat Parlamentului mandatul de a trimite raportul pe eenrgie lui Casares direct Consiliului. Pentru a finaliza rapid reforma în timpul discuțiilor finale de „trilog” care implică Comisia Europeană.
Însă parlamentarii pro-nucleari au rămas frustrați de raportul Casares. Acesta a restrâns opțiunile de finanțare pentru construcția de noi reactoare. Dar și prelungirea duratei de viață a celor existente. Procedura accelerată a însemnat, de asemenea, că nu mai era necesar un vot în plen din plenul Parlamentului. Cu excepția cazului în care un număr suficient de parlamentari au ridicat o „obiecție” împotriva acestuia.
Săptămâna decisivă pentru energie
Este exact ceea ce deputații pro-nucleari, conduși de Grudler, sunt hotărâți să facă acum, legat de energie. Luni, președintele Parlamentului UE, Roberta Metsola, va anunța negocierile de reformă în sesiunea plenară. Cu toate acestea, această procedură poate fi contestată dacă se strâng 72 de semnături. Până la prânz a doua zi (12 septembrie).
Dacă au succes, toți deputații europeni pot vota dacă să susțină mandatul Parlamentului în sesiune plenară de miercuri (14 septembrie). „Nu este vorba despre a pune sub semnul întrebării poziția Parlamentului European. Ci de a ne asigura că aceasta se potrivește tuturor europarlamentarilor”, a spus reprezentantul Franței.
Declanșarea procedurii nu este nesemnificativă. Opunându-se mandatului Parlamentului, Grudler a spus că dorește să facă un punct și „să arate că nu există un mandat unanim. Din partea Parlamentului European cu privire la raportul votat în comisia de industrie”.