18.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Parlamentarii români, puși față în față cu interzicerea fermelor de animale pentru blană. România este printre puținele țări din UE care mai permit acest lucru

La Parlamentul României s-a desfășurat evenimentul „Pentru o Românie fără blănuri”, moderat de Simona Gherghe.

În cadrul unei mese rotunde care a avut loc la Parlamentul României, oamenii politici și reprezentanții organizațiilor de protecțiee a animalelor din Europa au solicitat interzicerea fermelor de animale pentru blană în România, conform Humane Society International.

Evenimentul a fost organizat de reprezentanța românească a Humane Society International (HSI) în Sala Drepurilor Omului din Parlament. Acesta a fost moderat de către Simona Gherghe.

Participanții la evenimentul „Pentru o Românie fără blănuri” au cerut ferm Camerei Deputaților să aprobe proiectul de lege pentru interzicerea fermelor de animale de blană. Astfel s-ar pune capăt practicii pline de cruzime a creșterii și uciderii animalelor precum șinșile și nurci pentru blana lor.

Senatul României a votat în favoarea acestei inițiative legislative în luna decembrie a anului trecut, dar Camera Deputaților este cameră decizională. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, România va deveni cea de-a 20-a țară europeană care închide astfel de ferme.

Parlamentarii români au fost puși față în față cu interzicerea fermelor de animale pentru blană

Reprezentanți ai unui număr de 13 grupuri de protecție a animalelor care sunt membre ale Fur Free Alliance (FFA) – o coaliție internațională care are drept obiectiv renunțarea la creșterea animalelor pentru blană – au fost prezenți la eveniment pentru a susține interzicerea fermelor de animale de blană.

Interdicția a fost propusă anul trecut, după ce a fost făcută publică o șocantă investigație sub acoperire realizată de HSI/Europe. Acolo, erau prezentate condițiile groaznice din fermele de animale de blană din România. Imaginile filmate în premieră într-o fermă românească de șinșile au arătat animale ținute în cuști de sârmă mici și murdare. Picioarele animalelor alunecau printre ochiurile plaselor de sârmă. Ulterior, animalele erau ucise în numele modei, după câteva luni de viață, în camere de gazare improvizate.

Vorbind în numele inițiatorilor proiectului de lege, deputatul Gheorghe Pecingină a pledat pentru un vot favorabil al Camerei Deputaților cât de curând:

„E momentul ca România să renunțe la fermele de animale pentru blană. Camera Deputaților trebuie să urmeze exemplul Senatului și să voteze în favoarea acestei inițiative legislative. Mai sunt doar câteva astfel de ferme în România, doar pentru două specii – șinșilă și nurcă americană. Proiectul de lege nr. 23/2023 trebuie să treacă. România trebuie să se alăture majorității statelor membre ale Uniunii Europene care au interzis această activitate crudă, anacronică”, a spus Pecingină.

Campanie de informare în România

Humane Society International / Europe a anunțat lansarea unei campanii de informare și a unei petiții. Acestea au menirea de a demonstra sprijinul publicului pentru interzicerea fermelor de animale de blană. Andreea Roseti, directorul pentru România al HSI/Europe, a lansat un apel la adresa parlamentarilor:

„Rog deputații români să ia decizia corectă din punct de vedere moral și să interzică fermele de animale pentru blană. Știm cu toții că e profund greșit să chinuim animalele în numele modei și știm de asemenea că există atâtea alternative la astfel de produse vestimentare. Condițiile din fermele românești de animale pentru blană sunt groaznice. Acest lucru l-au arătat foarte clar materialele video, fotografiile și mărturiile pe care HSI România le-a făcut publice anul trecut”, a spus ea.

Joh Vinding, președintele Fur Free Alliance, a declarat în cadrul dezbaterilor:

„Îi apreciem pe oamenii politici din România care susțin proiectul de lege pentru interzicerea fermelor de animale de blană. O astfel de interdicție ar arăta că România este parte a unei tendințe din ce în ce mai accentuate în Europa. 20 de țări au fost de acord cu opinia majorității covârșitoare a opiniei publice, conform căreia animalele nu trebuie să sufere în numele modei. Acest important act normativ va salva mii de animale și ne va duce cu un pas mai aproape de o Europă fără blănuri”, a precizat Vinding.

Scrisoare către oficialitățile din România

La finalul dezbaterilor, membrii Fur Free Alliance au depus o scrisoare adresată Prim-ministrului României și membrilor Camerei Deputaților. Ei au solicitat aprobarea rapidă a proiectului de lege privind interzicerea fermelor de animale pentru blană în România. Nevoia de a proteja animalele și riscurile pentru sănătatea oamenilor sunt principalele motive prezentate pentru această interdicție. În scrisoare se subliniază de asemenea declinul industriei blănurilor în ultimii ani.

Până în prezent, 19 țări din Europa au interzis creșterea animalelor pentru blănurile lor, inclusiv state membre ale Uniunii Europene. Printre acestea se numără: Austria, Belgia, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia și Slovenia. De asemenea, în Polonia și Lituania au loc dezbateri pentru promovarea legislației în acest sens. Alte două țări – Germania și Elveția – au implementat reguli extrem de severe. Ele au făcut în mod practic imposibilă activitatea în fermele de animale pentru blană.

Alte trei state membre ale UE – Danemarca, Suedia și Ungaria – au impus restricții care au dus la stoparea creșterii anumitor specii de animale pentru blană. Doar o mică parte dintre țările membre ale Uniunii Europene, precum România, permit în continuare creșterea animalelor pentru blană.

La începutul acestui an, Inițiativa Cetățenească Europeană Fur Free Europe / Europa fără blănuri a strâns peste 1,7 milioane de semnături în UE. Adresându-se Comisiei Europene, inițiativa civică a cerut interzicerea creșterii animalelor în fermele de blănuri. De asemenea, a cerut și interzicerea comerțului cu astfel de produse pe teritoriul UE.

Latest news
știri