8.1 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

UE vrea să recicleze 45% din ”materiile prime strategice” provenite din deșeuri

Uniunea va urmări să recicleze cel puțin 45% din fiecare „materie primă strategică” conținută în deșeurile UE. Acest lucru este stipulat în planurilor votate de comisia pentru industrie a Parlamentului European.

Noile obiective de reciclare au fost votate ca parte a poziției Parlamentului UE cu privire la Legea materiilor prime critice. Cea care urmărește să reducă dependența blocului de China și alte țări pentru metale cheie precum pământurile rare. Poziția Parlamentului a fost susținută de o largă majoritate, cu 53 de voturi pentru, unul împotrivă și cinci abțineri.

„Europa are nevoie de o aprovizionare stabilă cu materii prime cheie pentru tranziția sa ecologică”. A declarat Henrike Hahn, un deputat german, purtător de cuvânt al lui Green pentru politica industrială în Parlamentul UE. „Materiale precum litiul și pământurile rare sunt indispensabile pentru produsele cheie ale viitorului. Cum ar fi panourile solare, morile de vânt, mașinile electrice și cipurile de computer”, a adăugat ea.

Propunerea stabilește repere pentru creșterea capacității interne de extracție ale UE. Procesare și reciclare a materiilor prime, cu obiective aspiraționale corespunzătoare. Dar Parlamentul a schimbat această logică pentru a se asigura că UE reciclează direct din propriile sale fluxuri de deșeuri.

Parlamentarii UE spun că au îmbunătățit criteriul de reciclare

Am îmbunătățit criteriul de reciclare prin schimbarea abordării și referindu-ne la o capacitate de reciclare a Uniunii. În proporție cu toate materiile prime strategice conținute în deșeuri”, a spus Hahn. Criteriul anterior de reciclare a fost raportat la consumul total al UE al fiecărei materii prime.

Nu cât de mult ajunge în deșeurile sale. S-a votat și pentru creșterea obiectivului UE de rafinare internă. Și capacitatea de procesare a materiilor prime critice, ridicând-o de la 40% la 50%. Acest lucru este în conformitate cu cerințele țărilor UE, care au susținut același obiectiv în timpul votului din 30 iunie. În plus, membrii Parlamentului au introdus un nou punct de referință.

„Astfel încât Uniunea să consume mai puține materii prime critice decât se prevede într-un scenariu de referință”, a spus Hahn. „Aceste obiective înseamnă că Europa va rafina și procesa pe uscat. Se va asigura că se realizează în mod durabil. Și va dezvolta expertiză în aceste domenii pe care în prezent nu le are”. A declarat Julia Poliscanova, director senior pentru vehicule și lanțuri de aprovizionare pentru mobilitate electrică la T&E.

spot_img
Latest news
știri