9.3 C
București
luni, 21 octombrie, 2024

Substanțele chimice pentru totdeauna, legate de tulburările de somn

O nouă cercetare a evidențiat legături nocive între substanțele chimice pentru totdeauna (PFAS) și tulburările de somn.

Substanțele chimice pentru totdeauna pot provoca tulburări de somn și o calitate redusă a somnului, sugerează o nouă cercetare citată de IFL Science.

Substanțele per- și polifluoroalchile (PFAS) sunt un grup de substanțe chimice sintetice. Ele se găsesc în diferite produse de consum și industrii din întreaga lume. Din anii 1950, aceste substanțe chimice au fost exploatate pentru rezistența lor la apă, căldură, grăsime și pete. Din această cauză, se găsesc în majoritatea gospodăriilor. Cele mai comune obiecte în care pot fi găsite sunt: în oale și tigăi antiaderențe, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte impermeabilă, mobilier și așa mai departe.

PFAS au devenit populare pentru longevitatea lor. E nevoie de perioade extrem de lungi pentru a se descompune în mediiu. De asemenea, capacitatea acestora de a se infiltra în corpul uman a generat îngrijorări. Până în prezent, substanțele chimice pentru totdeauna au fost deja legate de o serie de afecțiuni. Printre cele mai comune se numără leziunile hepatice, bolile tiroidiene, problemele de fertilitate, riscul ridicat de cancer și deficiența sistemului imunitar.

Substanțele chimice pentru totdeauna, legate de tulburările de somn

Dar o nouă cercetare indică faptul că acestea pot afecta și somnul. Se crede că PFAS pot trece de bariera hemato-encefalică. Astfel, ele pot perturba nivelurile de neurotransmițători și calciu care sunt importanți pentru somn.

De asemenea, este posibil ca influența PFAS asupra sistemului imunitar și a funcțiilor metabolice să afecteze indirect somnul. Cu toate acestea, această cercetare este departe de a fi concludentă.

„Deoarece organismul are nevoie de somn în fiecare zi, dacă PFAS ar putea interfera cu somnul tău, asta te poate afecta mai imediat decât alte probleme cronice de sănătate”, a zis Shiwen (Sherlock) Li, PhD, cercetător postdoctoral în Departamentul de Sănătate Publică și Științe Populaționale la Școala de Medicină Keck.

Li și colegii săi au realizat acum primul studiu care examinează relația dintre expunerea la anumite tipuri de PFAS și somn la adulții tineri. Echipa este prima care analizează mecanismele moleculare subiacente, apărările naturale ale corpului și un hormon care reglează somnul.

Studiul a examinat șapte tipuri de PFAS. Dintre acestea, doar patru – PFDA, PFHxS, PFOA și PFOS – au fost asociate semnificativ cu un somn de proastă calitate.

Nivelurile combinate ridicate de PFAS au fost, de asemenea, legate de somn mai scurt. În special, cei cu concentrații mari de PFOS în sânge au avut tendința de a-și auto-raporta probleme de a adormi, de a rămâne adormiți, de a se trezi sau de a se simți obosiți în timpul orelor de veghe.

Toate aceste patru substanțe chimice sunt acum considerate „PFAS moștenite”. Ele au fost utilizate pe scară largă din anii 1950 până la începutul anilor 2000. În ultimele două decenii au fost eliminate treptat și înlocuite cu compuși similari. Totuși, implicațiile acestor noi compuși sunt necunoscute.

spot_img
Latest news
știri