3.9 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

2024, cel mai cald an înregistrat vreodată: Temperatura globală atinge un prag critic

Cu o creștere de 1.5°C peste nivelurile preindustriale, recordul de temperatură al anului 2024 subliniază urgența unor acțiuni mai ambițioase împotriva schimbărilor climatice, în pragul conferinței COP29

Anul 2024 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată şi primul cu o creştere a temperaturii medii globale de 1.5°C peste nivelurile preindustriale, potrivit datelor serviciului european Copernicus publicate după a doua cea mai caldă lună octombrie.

Este chiar ”probabil” ca încălzirea să fi depăşit 1.55°C în cursul anului calendaristic, transmite Copernicus, citat de Digi 24.

Țările în curs de dezvoltare trebuie să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Acest lucru marchează o nouă etapă în înregistrările temperaturii globale şi ar trebui să servească ca declanşator pentru o ambiţie sporită la următoarea conferinţă privind schimbările climatice, COP29”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), scrie AFP.

Acest COP, care începe la 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, va fi dedicată sarcinii delicate de a găsi un nou obiectiv de finanţare pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să se adapteze la schimbările climatice.

Octombrie 2024, a doua cea mai călduroasă lună la nivel global

Conform Copernicus, octombrie a fost a doua cea mai caldă lună înregistrată la nivel global, cu o temperatură medie de 15.25°C, depășind cu 1.65°C nivelurile preindustriale din perioada 1850-1900.

Această creștere este legată de utilizarea masivă a combustibililor fosili, care au încălzit semnificativ atmosfera și oceanele. Este, de asemenea, a 15-a lună din ultimele 16 luni în care temperaturile medii au depășit pragul de 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Totuși, pentru a considera această limită de 1.5°C ca fiind depășită, media trebuie să se mențină la acest nivel timp de 20 până la 30 de ani, conform acordului istoric privind schimbările climatice.

Politicile actuale ar conduce la o încălzire ”catastrofală” de 3.1°C în cursul secolului

Cu toate acestea, conform celor mai recente calcule ale ONU, lumea nu este deloc pe cale să atingă această limită, care ar permite evitarea efectelor şi mai catastrofale ale schimbărilor climatice, cum ar fi seceta, valurile de căldură şi ploile torenţiale.

Potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), politicile actuale ar conduce la o încălzire ”catastrofală” de 3.1°C în cursul secolului.

Şi chiar cu toate promisiunile, temperatura medie globală ar creşte cu 2.6°C.

spot_img
Latest news
știri