Justice Initiative, împreună cu mai multe organizațiile partenere care luptă pentru protejarea drepturilor copiilor au depus o petiție la Parlamentul European, solicitând Uniunii Europene să implementeze măsuri eficiente pentru protejarea copiilor împotriva abuzurilor sexuale online.
Europa a devenit punctul central pentru distribuția și comerțul cu imagini care prezintă conținut sexual în care sunt prezenți copii
Doar în anul 2022, au fost înregistrate înregistrat 32 de milioane de raportări de suspiciuni de exploatare sexuală a copiilor pe internet, cu peste 1.5 milioane în cadrul Uniunii Europene.
În mod alarmant, Europa a devenit epicentrul distribuției și comerțului cu imagini cu conținut sexual legate de copii.
Legislația propusă de Uniunea Europeană are potențialul de a aduce schimbările necesare pentru a opri abuzul asupra copiilor
Pentru a demonstra sprijinul publicului din Uniunea Europeană, supraviețuitori din toate țările UE și 40 de organizații partenere care luptă pentru drepturile copilului.
Fiind conduse de Justice Inițiative, un program al Fundației Guido Fluri, supraviețuitorii au lansat o petiție la nivel european.
În ultimele șase luni, organizațiile au reușit să strângă semnături din toate țările membre ale UE – din Spania până în Germania, din Grecia până în România, din Finlanda până în Suedia și multe altele.
Cu peste 540.000 de semnături, petiția arată că majoritatea cetățenilor doresc de urgență un sprijin sporit pentru supraviețuitori și o protecție sporită a copiilor împotriva abuzurilor sexuale, în special în mediul online.
România susține inițiativa de modificare a legislației
”Vă mințiți pe voi dacă credeți că victima se poate apăra singură în fața unui abuz, mai ales în contextul în care nu recunoaște abuzatorul și nici metoda prin care este ademenit. Majoritatea copiilor ajung să fie victime din cauza problemelor emoționale, căutând rezolvarea lor în exterior, implicit în spațiul cibernetic”, a transmis Andreea Lăcătuș (Ari), o supraviețuitoare româncă, citată de publicația România Pozitivă.
“Copiii sunt vulnerabili și fragili. Este responsabilitatea noastră, a adulților să îi protejăm, chiar și acolo unde ei se simt stăpâni, și anume în lumea digitală”, a adăugat Gabriela Lupea, Hub Manager Justice Initiative România (Asociația Phoneo).
Pedofilii folosesc tot mai mult Inteligența Artificială
Pedofilii utilizează Inteligența Artificială (A.I.) pentru a genera imagini cu celebrități în perioada copilăriei, conform Fundației Internet Watch Foundation (IWF).
Un raport publicat în luna octombrie a evidențiat cazul unei cunoscute cântărețe, a cărei imagine copil a fost creată de A.I. și distribuită ulterior cu intenții perverse.
Pe forumurile dark web, IWF susține că și imagini cu actori copii sunt manipulate pentru a le conferi conotații sexuale.
Fenomenul este în creștere, iar generatoarele de imagini personalizate sunt folosite pentru a recrea sute de imagini ale victimelor reale ale abuzurilor sexuale asupra copiilor.
Într-o lună, IWF a investigat peste 11.000 de imagini generate de A.I., dintre care 2.978 au încălcat legea, reprezentând abuz sexual asupra copiilor, iar peste jumătate infățișau copii în vârsta de la șapte la zece ani.