5.8 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Debitele Dunării la intrarea în țară sunt peste media lunii ianuarie

Specialiștii din cadrul ”Apele Române” continuă să monitorizeze cu atenție calitatea apelor fluviului

Compania Apele Române a anunțat că debitele Dunării la intrarea în țară se situează în jurul valorii de 8800 mc/s, fiind cu mult peste media lunii ianuarie (4950 mc/s).

Conform prognozei INHGA, acesta se va situa în data de 15 ianuarie în jurul valorii de 9100 mc/s.

Analizele de la Priza Porţile de Fier II confirmă faptul că indicatorii de calitate ai apelor Dunării se încadrează în parametri normali.

Specialiștii noștri monitorizează cu atenție sporită calitatea apelor Dunării la intrarea în țară, în contextul accidentului survenit sâmbătă dimineață la granița dintre Serbia și Croația când o barjă cu o încărcătură de 1000 de tone de azot s-a scufundat în Dunăre. Ținând cont de evoluția debitelor Dunării, precum și de distanța (de cca 220 km) de la locul producerii evenimentului (în zona Banska Palanka), nu se estimează evoluții negative în calitatea apelor Dunării pe teritoriul românesc”, se arată în comunicatul publicat de Apele Române pe contul de Facebook.

Ultimele date de calitate a apelor Dunării se situează în parametri normali

În urma incidentului în care o barjă cu îngrăşământ azotat s-a scufundat la graniţa dintre Serbia şi Croaţia, specialiștii au continuat monitorizările în ceea ce privește calitatea apei Dunării în Baziaș, iar indicatorii de calitate sunt normali.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare.

Debitul fluviului este stabil la 8900 mc/s, aproape dublu față de media lunii ianuarie, asigurând o capacitate mare de diluție.

Ministrul a precizat că partea sârbă nu a înregistrat depășiri ale indicatorilor de calitate a apei, în ciuda scufundării unei bărci cu azot la granița dintre Croația și Serbia.

spot_img
Latest news
știri