5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Deversări de levigat: o amenințare pentru râul Mureș

Ceea ce ar fi trebuit să fie un real ajutor pentru hunedoreni s-a transformat într-o reală amenințare: sănătatea oamenilor și a animalelor este în pericol din cauza levigatului care și-a croit drum de la deponeul ecologic de la Bârcea Mare până aproape de Deva. Este vorba de o distanță de 6 kilometri, este un caz care nu a mai fost întâlnit de mai bine de 30 de ani, în momentul de față așteptându-se rezultatele finale ale analizelor de laborator.

Pedeapsa ar putea veni sub formă de amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei, dar problema principală este că apa care provine de la deponeu ar putea ajunge în Mureș.

Povestea poluării cu levigat de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, atunci când mai mulți locuitori din această zonă au sesizat că în albia unui pârâu, secat de obicei, curge un lichid gros, urât mirositor, care părea că provine de la deponeu. Oamenii au sesizat această problemă, solicitând organelor abilitate sprijin în acest sens, menționează ServusPress.

Dacă ar fi funcționat stația de epurare nu s-ar fi ajuns aici

Aurica Lăsconi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, a declarat că au fost prelevate probe de laborator și au fost întocmită fișa de poluare. Cu toate acestea, analizele nu au fost finalizate, pentru că unele analize nu se fac la laboratorul de la Deva, iar probele au fost trimise la Arad.

Sursă foto: Servuspress

Concluzia a fost că apa provine de la deponeu. S-a încercat identificarea altor surse de poluare, dar acestea sunt inexistente. De asemenea, conform declarațiilor, a fost încheiat un proces verbal de contravenție pentru depășirea unor indicatori de calitate a apelor, în valoare de 40.000 de lei, urmând ca în funcție de ce se descoperă la analize să fie închisă fișa de poluare.

Poluatorul plătește și toate cheltuielile cu această poluare vor fi decontate de dânșii. S-a depășit foarte mult acei indicatori, dar deocamdată nu pot să dau o cifră exactă. Știu, însă că nitrații, nitriții și CVO 5 au depășit cu mult peste maximul admis. Problema este că poluarea va continua, dacă cei de la SUPERCOM, care au în administrare acest deponeu, nu vor pune în funcțiune stația de epurare. Practic, tot levigatul trebuie dirijat prin conducte spre stația de epurare.

Levigatul a ajuns la un anumit nivel în canalul colector, de acolo tot ceea ce a depășit nivelul maxim a ajuns în pârâu. Dânșii au promis ferm că vor pune în funcțiune stația de epurare, urmând ca acest levigat să ajungă în stația de epurare, iar de acolo va fi deversat în canalul Batiz, de unde se vor preleva probe și vom ține în supravgehere această apă epurată. Dacă ar fi funcționat stația de epurare sunt convinsă că nu s-ar fi ajuns aici”, a declarat Aurica Lăsconi, director SGA Hunedoara.

Amenințare: animalele ar putea muri dacă ar consuma acest lichid

Mai mult, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara a menționat că locuitorii trăiesc o amenințare reală și că nu a mai fost întâlnită o astfel de situație în ultimii 37 de ani.

Încărcarea organică este foarte mare, iar apa este periculoasă, deoarece conține foarte multe elemente. Momentan, apa respectivă nu este folosită pentru animale și nici pentru uz casnic. Problema intervine atunci când levigatul ar putea ajunge în Râul Mureș.

Sursa foto: Servuspress

Dacă se ajunge ca animalele să bea această apă, ar avea de suferit. La ce concentrații sunt, animalele ar putea muri dacă ar consuma acest lichid”, a concluzionat directorul SGA Hunedoara.

Eduart Felciuc, fost președinte al ADI-Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Hunedoara, a folosit drona pentru a filma dezastrul. Pe o distanță de mai bine de 6 kilometri au curs ”râuri” de resturi fluide provenite de la deșeuri.

Levigat înseamnă zeamă de gunoi – pe romanește

Garda a fost sesizată de un localnic care locuiește în Simeria. M-au chemat pentru că știam zona. Într-o primă fază, am crezut că este vorba despre dejecții…de la animale. Mi-am dat seama că e levigat. Levigat înseamnă zeama de gunoi – pe romanește…

Am trecut de acea ferma, dar levigatul venea, din partea de sus. I-au chemat pe cei de la Apele Române, au luat probe în 2020, în partea din sud. Râul în care ajunge levigatul este numit de localnici ”Râul Popii”. Dezastrul nu se oprește aici, riscul mare fiind să ajungă în Mureș. Norocul este că cei de la calea ferată, lucrând, au făcut un mal. Acel mal blochează, oarecum, trecerea apei spre râul Mureș”, a precizat Eduart Felciuc

Deși există o stație de epurare a apelor uzate, angajații au tratat problema cu superficialitate.

Cine administrează groapa de gunoi: proprietatea este a Consiliului Județean, dar administrarea este în mâinile celor de la SUPERCOM. ADI, (Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Hunedoara) este indicator de performanță și se ocupă de monitorizare.

Groapa de gunoi a costat peste 60 de milioane de euro, bani veniți din fonduri europene.

În momentul în care am devenit director erau semnate două contracte, doar că era nevoie și de o perioadă de 90 de zile de mobilizare. Adică, în perioada respectivă, era nevoie de întocmirea contractelor, de stabilirea echipamentelor.

Garda de Mediu au fost în control în data de luni, 22 februarie. Personal, am fost în control cu ei, dar nu am văzut actul de control.

Cei de la Agenția pentru Protecția Mediului nu au făcut verificări, la fața locului. S-au deplasat doar reperzentanții Apelor Române și Garda de Mediu.

Apele Române au luat probe. Am înțeles că mai sunt de venit problele pentru metalele grele”, a adăugat Eduart Felciuc.

Pericolul deversărilor: poluarea

Vă dați seama că apele au multiple componente. Nu știu dacă în compoziție se află și metale grele, dar bănuiesc că ar putea să fie. Pot fi afectați oamenii din zonă, animalele din zonă…

Ecologizarea  reprezintă măsura principală în astfel de situație.

Pe cheltuielile SUPERCOM. Directorii de la SUPERCOM au fost schimbați, problema datează de ani buni, multe dintre localități s-au opus unei schimbări în bine încă din 2011”, a concluzionat Eduart Felciuc.

Operatorul de la Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost obligat de către comisarii Gărzii de Mediu să ecologizeze zona, iar acum a fost adusă o stație de epurare mobilă, pentru a curăța mizeria.

Bănuim că s-a repetat anterior această poveste. Ca acumulare, levigatul a ajuns la aproape șapte kilometri distanță de deponeu. Noi verificăm această parte de procesare și aspectul legat de tratarea levigatului și deversarea rezultatului ecologic al stației de epurare este strict în atributul Apelor Române, pentru că ei dau autorizație de mediu pe ape.

În concluzie, în situația de față vorbim de poluare a solului și apei, cel mai probabil. Amenda în astfel de situații este cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei, în funcție de gravitatea situație. Pe lângă asta, am notificat, doar spre știință datele partiale și APM, care eliberează anual autorizațiile de mediu și o să vedem ce măsuri adoptă și APM vis-a-vis de acest incident”, a menționat Ovidiu Dorel Bretean, comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Garda de Mediu a făcut, în ultimele două săptămâni, repetate controale

Georgeta Barabaș, director APM Hunedoara a precizat că nu este pentru prima dată când există această problemă. Începând cu anul 2018, a fost transmisă câte o notificare, câte o somație, pentru stingerea neconformităților, dar de fiecare dată, titularul SMID, care a contractat acest operator, a  venit cu angajamente suplimentare și nu am finalizat, nici în 2018, nici în 2019 suspendarea autorizației.

Notificarea din 2020 transmisă cu anumite prelungiri, cauzate perioadei de pandemie, va trebui încheiată în următoarele 60 de zile. Ori se conformează și autorizația rămâne valabilă, ori nu se conformează și se suspendă autorizația. S-a ajuns în această situație pentru că acest operator a fost adus preferențial în județul Hunedoara și i s-a încredințat o afacere la cheie, adică un proiect finanțat din fonduri europene, pe care a înțeles cu ajutorul Consiliului Județean să îl gestioneze ca pe afacerea proprie. Toată activitatea din acești patru ani nu s-a desfășurat în interesul hunedorenilor, ci doar în interesul operatorului”, a declarat directorul APM Hunedoara.

Se așteaptă rezultatele finale ale analizelor provenite din levigat. De asemenea, acestea vor fi făcute publice de către reprezentanții SGA Hunedoara zilele următoare, totul depinzând de laboratorul din Arad.

spot_img
Latest news
știri