18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

A doua cea mai călduroasă iarna din toate timpurile a fost cea din care am ieșit.

Temperaturile foarte mari pot crea dezechilibre dezastruoase în natură.

Oamenii de știință spun că Europa iese din a doua cea mai caldă iarnă înregistrată, pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, scrie DW. În timp ce vremea blândă s-a dovedit binevenită pe fondul penuriei de energie, înseamnă probleme pentru agricultură, floră și faună. În timp ce iarna neobișnuit de blândă a oferit o ușurare pe termen scurt pe fondul prețurilor ridicate la gaze după ce Rusia a redus livrările de combustibil către Europa, temperaturile ridicate atribuite schimbărilor climatice provocate de om reprezintă un risc pentru viața sălbatică și agricultură. Datele publicate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE au arătat că temperatura medie în Europa din decembrie până în februarie a fost cu 1,4 grade Celsius peste media 1991-2020 pentru emisfera nordică.

Iarna boreală mult mai uscată decât normal

Iarna boreala 2022/2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată în Europa, cu temperaturi mult peste medie în estul Europei și în părți din nord-estul Europei, potrivit Copernicus. Iarna boreală a fost mai uscată decât media pentru o mare parte din vestul și sud-estul Europei, precum și în regiunile Rusiei. Condiții mai umede decât media stabilite în anumite părți ale Iberiei și într-o regiune mare de la sud-vest la nord-est de-a lungul continentului. A fost mai umed decât media și în vestul Americii de Nord, vestul Rusiei, o parte a Asiei Centrale, nordul Australiei, sudul Braziliei și sudul Africii. Regiunile mai uscate decât media au inclus Mexic, cea mai mare parte a Asiei Centrale, Cornul Africii, sudul Australiei și o mare parte din America de Sud. În februarie au fost temperaturi mult peste medie în estul Europei și în părți din nord-estul Europei”, se arată în raportul Copernicus. Aceste temperaturi ridicate au urmat un val de căldură sever de iarnă la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie.

Vara anului 2022 cea mai fierbinte din Europa

Temperaturile record de iarnă au lovit țări din Franța până în Ungaria și au făcut ca stațiunile de schi să fie închise din cauza lipsei de zăpadă. Cercetătorii Copernicus au raportat anterior că vara anului 2022 a fost cea mai fierbinte din Europa de la începutul înregistrărilor lor. Oamenii de știință leagă perioadele mai calde din Europa pe termen lung de schimbările climatice cauzate de om. Într-o oarecare măsură, vremea mai blândă a fost binevenită, țările europene temându-se că ar putea rămâne fără gaz natural folosit pentru încălzirea locuințelor în această iarnă, în contextul în care Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze către continent. Cu toate acestea, iernile mai blânde pot avea un impact asupra agriculturii și habitatelor, deoarece creșterile de temperatură pot face ca plantele să înceapă să crească prematur sau să scoată animalele din hibernare devreme.

Acest dezechilibru va provoca extincția unor animale

Acest lucru îi face vulnerabile la uciderea în urma unor valuri de frig mai târziu în sezon. Tilly Collins, director adjunct al Centrului pentru Politică de Mediu al Imperial College London, spune că plantele și animalele se străduiau să mute habitatele pentru a-și menține temperatura ideală din cauza schimbărilor climatice. „Pentru speciile cu populații mici sau zone restrânse, acest lucru le poate îndrepta cu ușurință pe calea dispariției”, a spus Collins. Raportul Copernicus a evidențiat, de asemenea, alte extreme legate de climă, inclusiv o scădere a întinderii gheții marine din Antarctica la cel mai scăzut nivel din februarie de când au început înregistrările de date satelitare în urmă cu aproape jumătate de secol. „Ultimele noastre date arată că gheața din Antarctica a atins cea mai mică măsură în înregistrarea de date satelitare de 45 de ani. Aceste condiții scăzute de gheață pot avea implicații importante pentru stabilitatea platformelor de gheață din Antarctica și, în cele din urmă, pentru creșterea nivelului mării la nivel global”. „Calotele polare sunt un indicator sensibil al crizei climatice și este important să monitorizăm îndeaproape schimbările care au loc acolo”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus.

spot_img
Latest news
știri