2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Cantitatea de plastic din Oceane s-ar putea tripla până în 2040

Organizația Națiunilor Unite somată să ia atitudine pentru stoparea fenomenului.

Un studiu îngrijorător a fost dat publicității și potrivit datelor din el, cantitatea de plastic care ajunge în ocanele de pe întreg Globul s-ar putea tripla până în 2040. Asta dacă Organizația Națiunilor Unite nu face ceva în acest sens și nu va elabora un plan global de intervenție, astfel încât situația să poată fi evitată. Cei care au realizat acest studio sunt institutul 5 Gyres, care potrivit Reuters, sunt o organizație americană a cărei activiatte este aceea de a milita pentru reducerea poluării cu plastic. Potrivit datelor obținute de sursa citată, nu mai puțin de 171 de mii de miliarde de particule de plastic plateau 171 de mii de miliarde de particule de plastic dacă ne raportăm la annul 2019, atunci când s-au preluat aceste date.

11.000 de stații de monitorizare au transmis date

Practic cei care au făcut acest studio și au strâns aceste date au analizat nu mai puțin de 11.000 de stații de monitorizare legat de poluarea cu plastic din șase regiuni marine majore, pentru ca datele să fie cât mai cuprinzătoare. Tot din acest motiv studiul s-a întins pe 40 de ani, astfel că cercetătorii au început să analizeze date începând cu 1979 și până în anul 2019. După ce au strâns datele și au coroborat cu toți ani, cercetătorii au concluzionat faptul că ritmul de creștere a particulelor de plastic în Oceane este unul alarmant, astfel că ar putea crește de 2,6 ori din prezent și până în 2040.

ONU vrea ca până în 2024 să termine tratatul

Asta dacă autoritățile în măsură, nu vor introduce politici globale obligatorii privind protecția apelor. “Am descoperit o tendință alarmantă de creștere exponențială a microplasticelor din oceanul global de la începutul mileniului”,a explicat Marcus Eriksen, cofondator al Grupului 5 Gyres, într-un comunicat de presă. Acesta a mai explicat: “Avem nevoie de un tratat global puternic și obligatoriu din punct de vedere juridic al ONU privind poluarea cu plastic care să oprească problema de la sursă”. Rezidurile care provin din plastic sunt dăunătoare pentru oceane, acestea contaminând apa și amenințând animalele marine. Asta pentru că ele confundă de multe ori plasticul cu hrana. Organizația Națiunilor Unite a început deja negocierile pentru combaterea poluării cu plastic, cu scopul de a elabora un tratat obligatoriu până la finalul anului 2024.

spot_img
Latest news
știri