-1.1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Danemarca a inaugurat primul loc din lume de stocare a CO2 care acționează transfrotalier

Prin această modalitate CO2 dintr-o țară este luat și transferat într-o altă locație.

Proiectul Greensand este prima întreprindere care realizează captarea și stocarea transfrontalieră a carbonului (CCS), prin transportul de CO2 din Belgia și injectarea acestuia într-un câmp petrolier epuizat de sub Marea Nordului danez. Proiectul își propune să stocheze în siguranță și permanent până la opt milioane de tone de CO2 în fiecare an până în 2030, echivalentul a 40% din obiectivul de reducere a emisiilor a Danemarcei și peste 10% din emisiile anuale ale țării. „În acest lucru stă sustenabilitatea competitivă a Europei”, a spus von der Leyen într-un discurs video la evenimentul inaugural din Danemarca. „Demonstrați că se poate – că ne putem dezvolta industria prin inovare și competiție și, în același timp, să eliminăm emisiile de carbon din atmosferă prin ingeniozitate și cooperare”, a adăugat ea.

Co2-ul dintr-o țară va fi injectat într-o alta

Proiectul marchează o descoperire în captarea carbonului, luând CO2 dintr-o țară și injectându-l în alta, a declarat Brian Gilvary de la INEOS Energy, una dintre cele 23 de organizații care conduc Project Greensand alături de alte afaceri, mediul academic, guverne și start-up-uri. Potrivit lui Gilvary, tranziția energetică va necesita captarea și stocarea carbonului „ca bază” pentru a atinge obiectivele climatice ale lumii. „Este imposibil pentru industrie sau pentru planetă să ajungă la zero net până în 2050 fără captarea carbonului. Deci este absolut parte integrantă a ceea ce facem în viitor”, a spus el. Evenimentul este semnificativ pentru obiectivele de decarbonizare ale Europei, a declarat Clean Air Task Force, un ONG care a vorbit cu EURACTIV la evenimentul de inaugurare din Danemarca. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, UE va trebui să stocheze cel puțin 300 de milioane de tone de CO2 în fiecare an până în 2050 pentru a-și atinge obiectivul de zero net.  

Există fonduri UE pentru astfel de investiții

La nivelul UE, finanțarea proiectelor CCS a început să fie din nou viabilă, după câțiva ani de pauză în urma unei prime serii de proiecte eșuate. În cadrul Fondului de inovare al UE, 24 de proiecte de decarbonizare industrială au primit deja 2,8 miliarde EUR. Proiectele de captare a carbonului vor primi, de asemenea, probabil mai mult sprijin în cadrul viitorului Act al industriei Net-Zero al Comisiei Europene, care urmează să fie lansat pe 14 martie.  „Am început o misiune de a asigura avantajul industrial al Europei, de a crea locuri de muncă bune și semnificative și de a ne repara planeta. Îndepărtarea carbonului face parte din această misiune”, a declarat von der Leyen. De asemenea, Comisia Europeană intenționează să publice o strategie privind captarea, utilizarea și stocarea carbonului în cursul acestui an. Marea Nordului, care are o mulțime de puțuri de petrol și gaze epuizate, este de așteptat să fie un centru pentru captarea și stocarea carbonului, cu proiecte similare cu Proiectul Greensand deja în desfășurare în Norvegia.

spot_img
Latest news
știri