Situație scandaloasa în Hunedoara, pe râul Tâmpa, acolo unde s-a produs o scurgere de levigat de la deponeul ecologic. Garda de mediu, Comisariatul Județean Hunedoara a amendat firma Supercom, cea care administreaza deponeul ecologic cu 80.000 de euro. „Am aplicat amenda de 80.000 de lei pentru că nu au luat toate măsurile necesare ca să nu ploueze și nu au anunțat evenimentul. Este a doua oară când se întâmplă. A mai fost o astfel de situație în anul 2021”, a explicat șeful Gărzii de Mediu, Comisariatul Hunedoara, Dorel Bretean. Iar Agenția de Protecție a Mediului a transmis o avertizare către cei care care au terenuri în apropierea râului că nu pot însămânța în aceasta primăvara pentru că nu se știe exact care este paguba produsă de scurgerea de legivat. Cu toate acestea, cei de la Apele Române cei care ar fi trebuit să ducă la laborator probele prelevate din râu, se pare că nu le au dus potrivit gazeta de dimineață.
Deșeuri rămase pe sol lângă râu
Aceiași sursă precizează că unda de poluare pe apă create de evenimentul dezastruos a mai trecut, cu toate acestea urmele de deșeuri sunt pe sol lângă rau. „Am decis că vom solicita operatorului responsabil, să facă investigarea solului cu un laborator acreditat. Prin primării vom avertiza cetățenii, care sunt aceiași de acum doi ani, vor fi identificați de Oficiul Județean de Cadasatru, să nu utilizeze terenurile pentru însămânțarea de primăvară și pentru hrănirea animalelor, până la finalizarea analizelor”, a explicat Georgeta Barabas, director APM Hunedoara.
Responsabilii nu au anunțat incidentul
Potrivit sursei ceitate poluarea s-ar fi produs de fapt în week-end, dar a fost anunțată abia luni dimineață. Niciuna dintre firmele care sunt responsabile pentru scurgerea levigatului nu a catadicsit să sune la 112. Cel care a semnalat poluarea a fost un cetățean care a sunat la numărul de urgență și a explicat că pe pârăul Tâmpa curge ceva. Deponeul de la Bârcea ar fi trebuit să rezolve problema poluării și a deșeurilor, de aceea în el s-au investit nu mai puțin de 60 de milioane de euro din fonduri europene. Cu toate acestea se pare că nu are efect, având în vedere că nu e prima data când se întâmpla așa ceva. Si acum doi ani a fost o situație similară, tot la începutul primăverii.