20.4 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Garda de Mediu confirmă poluarea din Munții Făgăraș și pericolul în care se află aspretele. Ce au găsit comisarii | FOTO

Garda de Mediu a confirmat că exploatările forestiere din Munții Făgăraș au cauzat poluare pe cursul râului Vâlsan, conform Antena 3.

În urmă cu mai bine de o săptămână, Agent Green atrăgea atenția că aspretele (Romanichthys valsanicola), o specie de pește care trăiește doar pe un segment al râului Vâlsan, este amenințat cu extincția din cauza unei exploatări forestiere.

Zilele următoare, activiști de mediu, ingineri și biologi au cerut, de asemenea, soluții din partea autorităților pentru a se preveni dispariția ultimelor exemplare de asprete.

Garda de Mediu confirmă că exploatarea forestieră poluează râul Vâlsan

Marți, 28 februarie 2023, Garda de Mediu Argeș a aplicat mai multe sancțiuni. De asemenea, a anunțat că au fost sesizați și procurorii.

„Având în vedere aspectele sesizate în mediul on-line cu privire la o potențială poluare a râului Vâlsan și perturbarea habitatului unei specii protejate de pește (aspretele – Romanichtys valsanicola), de către o firmă care desfășură activități forestiere, Comisariatul Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat în perioada 22-24.02.2023 verificări în zona respectivă“, a anunțat Garda de Mediu Argeș.

Potrivit surselor, agentul economic care desfășura exploatarea forestieră a fost amendat cu 8.000 de lei. Motivul a fost reprezentat de circulația cu utilaje și cu bușteni prin albia unui pârâu afluent al râului Vâlsan. Astfel, s-a dispus interzicerea circulației cu vehicule de orice tip prin albia minoră a râurilor și pâraielor.

În plus, structura silvică care a autorizat parchetul de exploatare a fost amendată cu suma de 60.000 de lei. Aceasta nu a furnizat Agenției Naționale pentru Arii Protejate datele și informațiile necesare emiterii unor condiții speciale. Zona se suprapune integral cu ariile naturale protejate ROSCI 0122 Munții Făgăraș și Rezervația Naturală 2.125 Valea Vâlsanului.

„Au fost informate organele de cercetare penală cu privire la posibilitatea săvârșirii faptei penale de perturbare intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație a aspretelui – Romanichtys valsanicola, specie ce necesită o protecție strictă, potrivit legislației în vigoare“, au mai spus reprezentanții Gărzii de Mediu.

Totodată, comisarii au precizat că zona în cauză va beneficia de o atenție sporită în perioada următoare. Aceasta se va efectua în vederea identificării unor eventuale încălcări ale legislației de mediu în vigoare.

Sursă – GdM Argeș
Sursă – GdM Argeș
Sursă – GdM Argeș
Latest news
știri