4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Sursele fără emisii de carbon au furnizat peste 40% din producția totală de energie a SUA în 2022, arată un nou raport

Energiile eoliană și solară, sursele fără emisii de carbon responsabile pentru creștere

În 2022, sursele fără emisii de carbon au furnizat peste 40% din producția totală de energie a SUA, arată un nou raport. Cifra-record reprezintă suma energiei obținute din surse regenerabile – de exemplu, solară, eoliană și hidroelectrică – și energia nucleară. Energiile nucleară și hidroenergetică s-au menținut la niveluri similare cu anii precedenți. Așadar, cea mai mare parte a acestei creșteri provine din energia eoliană și solară.

Datele au fost prezentate în  Sustainable Energy in America 2023 Factbook, o colecție de informații cu privire la industria energetică obținute din diverse surse americane. Almanahul este produs de Business Council for Sustainable Energy – Consiliul de Afaceri pentru Energie Durabilă.

Raportul arată și că vânzările de vehicule electrice (EV) au crescut cu 50%. Astfel, în 2022, americanii au cumpărat aproape 982.000 de mașini electrice noi. 

Viitorul energetic al SUA sună promițător, în ceea ce privește energia regenerabilă

2022 a văzut o încetinire a construcției de instalații de energie regenerabilă, în SUA, datorită unor probleme cu lanțul de aprovizionare, și a inflației. În ciuda acestui fapt, sursele regenerabile au doborât toate recordurile. Ele au acoperit 13% din cererea totală de energie din SUA, și 23% din cererea de electricitate – cel mai înalt nivel de până acum. 

2023 arată și mai promițător pentru sursele fără emisii de carbon. Legea Reducerii Inflației, inițiată de Biden, promovează tranziția la energia curată. Adoptată în august 2022, ea alocă 369 de miliarde de dolari (361 de miliarde de euro) energiei regenerabile și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Creditele fiscale pentru toate nivelurile sectorului tranziției energetice au fost instrumentele principale prin care au fost alocați acești bani. Noua legislație a încurajat masiv sectorul energetic. Astfel, spre finele lui 2022, companii din sectoarele solar, al bateriilor EV și al altor sectoare axate pe producerea de energie curată și-au anunțat planurile de a deschide noi fabrici de producție pe teritoriul SUA. Legea a stârnit și interesul altor industrii, precum cea de rafinare a petrolului și a producției de oțel, pentru folosirea hidrogenului verde.

Energia nucleară – o soluție fiabilă pentru viitor?

Energia nucleară este subiect de controversă în UE. Foto: Nicolas Hippert, Unsplash

Energia nucleară este un subiect de controversă pentru susținătorii energiei durabile. Ea este considerată „fără emisii de carbon”, deoarece reactoarele nucleare nu produc emisii directe de CO2. Totuși, combustibilul pe care îl folosește este uraniul, exploatarea și rafinarea căruia implică un consum mare de energie. În ciuda acestui fapt, mulți consideră că energia nucleară este un punct intermediar util în tranziția la energia regenerabilă. Producția sa nu depinde de soare sau vânt. Asta o face o sursă fiabilă de energie, o opțiune mai bună decât combustibilii fosili generatori de emisii de carbon.

Problema potențialelor defecțiuni este una uriașă, totuși – precum cele de la Cernobîl și Fukushima. Acestea pot fi catastrofale, atât direct cât și indirect, pentru om și mediu. Chiar și în absența unor accidente, centralele nucleare tot prezintă probleme pentru mediu. Nivelul deșeurilor radioactive produse este ridicat – deșeuri care trebuie depozitate și tratate.

Inovațiile în acest domeniu ar putea rezolva, în viitor, unele dintre aceste probleme. Extracția uraniului din apa de mare și crearea de reactoare de fuziune nucleară sunt două exemple de astfel de inovații.

Statutul energiei nucleare este subiect de dispută între țările UE. Franța vrea ca hidrogenul nuclear  – de obicei clasificat ca „roșu” sau „roz” – să fie etichetat ca „verde”. Germania și Spania se opun, însă. Noțiunea de hidrogen verde se referă, în mod obișnuit, la cel produs folosind energie regenerabilă, precum cea eoliană sau solară.

În 2022, energia eoliană și solară au produs mai multă electricitate decât au făcut-o gazele fosile. Foto: Matthew Henry, Unsplash

Câtă energie a provenit  din surse regenerabile în Europa în 2022?

Energia solară din Europa a crescut cu aproape 50% în 2022, potrivit unui raport al grupului industrial SolarPower Europe. Cifra este un rezultat al instalării a 41,4 GW în panouri solare- suficient pentru a alimenta echivalentul a 12,4 milioane de case. Creșterea înregistrată a fost de 47%, față de cei 28,1 GW instalați în 2021. Într-un singur an, capacitatea UE de a genera energie cu ajutorul soarelui a crescut cu 25%.

Totodată, energia eoliană și solară au produs, anul trecut, mai multă electricitate decât au făcut-o gazele fosile, pentru prima dată în istoria sistemului energetic al UE. Energia regenerabilă a fost responsabilă pentru o cincime (22 la sută) din energia electrică a UE, o cifră record, arată un raport al think-tank-ului de energie curată Ember. „Șocurile anului 2022 au provocat doar o mică creștere a energiei pe cărbune și un val uriaș de sprijin pentru sursele regenerabile. Orice temeri privind o eventuală revenire a cărbunelui au fost, acum, înfrânte”, spune Dave Jones, șeful departamentului de analiză de date Ember.

spot_img
Latest news
știri