Proiectul de regulament al UE privind deșeurile de ambalaje, depus în noiembrie anul trecut, introduce o interdicție a ambalajelor de unică folosință pentru restaurantele dining-in din 2030 și extinde utilizarea ambalajelor reutilizabile pentru consumul de alimente la pachet. Proiectul este acum examinat de Parlamentul European și de statele membre ale UE, care iau în considerare modificări la propunere înainte de a o semna în lege. Propunerea a fost întâmpinată cu o respingere puternică din partea industriei ambalajelor din hârtie, care a finanțat o serie de studii care susțin că obiectivele de reutilizare vor duce la o creștere a utilizării plasticului, a consumului de apă și a emisiilor de CO2. Potrivit lui Jean-Pierre Schweitzer de la Biroul European de Mediu, studiile din industrie trebuie luate cu un praf de sare. În special, el a spus că este important să se analizeze cine a plătit pentru studiu și dacă cercetarea a fost revizuită de colegi sau nu.
Reutilizarea are o performanță mai bună decât utilizarea ambalajelor de unică folosință
Schweitzer a prezentat o literatură peer-review pe acest subiect care arată, de exemplu, că reutilizarea are performanțe mai bune decât cea de unică folosință după 15 rotații la toate impacturile sau că introducerea ambalajelor reutilizabile ar putea reduce emisiile cu 54%. În plus, multe beneficii de mediu ale ambalajelor reutilizabile nu pot fi incluse într-o evaluare a ciclului de viață, cum ar fi biodiversitatea, expunerea la substanțe chimice, microplasticele și utilizarea terenului, a continuat el. Studiul de evaluare a impactului al Comisiei, care a fost publicat împreună cu regulamentul său privind ambalajele, a fost aspru criticat de industria hârtiei și de unii factori de decizie pentru că este inexact. Cu toate acestea, potrivit lui Wolfgang Trunk, ofițer politic la Direcția de mediu a Comisiei, mulți oameni au contestat evaluarea impactului, deoarece aceasta merge „împotriva propriului interes comercial”.
Se speră și la o reducere a emisiilor de carbon
Legislația actuală nu a reușit să abordeze problema deșeurilor de ambalaje, dar noua propunere va avea ca rezultat o scădere semnificativă a deșeurilor și a emisiilor de carbon, a susținut Trunk. În aprilie anul trecut, Agenția Germană de Mediu (UBA) a publicat șase fișe informative pentru a sprijini discuția cu privire la regulamentul propus, inclusiv experiența din schema proprie a Germaniei de promovare a reutilizarii. Studiile din Germania au arătat că cantitatea de ambalaje poate fi redusă cu 10% printr-o cotă de 70% a ambalajelor reutilizabile pentru băuturi. O cotă de 50% a ambalajelor de transport reutilizabile, prin casarea preambalajelor pentru fructe și legume și prin reducerea ambalajelor supradimensionate și inutile. ambalaje suplimentare, a explicat Bettina Rechenberg de la UBA.