12.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Rusia se confruntă cu incendii de pădure devastatoare

Voluntarii s-au alăturat pompierilor, pentru a aduce apă și a stinge incendiile din mai multe regiuni

Autorităţile din Rusia au anunţat că există cel puţin o persoană decedată, iar într-o regiune siberiană guvernatorul a declarat starea de urgenţă, relatează AFP, preluată de News.ro.

Luni, douăsprezece incendii de pădure erau încă active, acoperind peste 1.100 de hectare, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

Autoritățile au declarat stare de urgență în Siberia și au luat măsuri pentru a face față situației

Situaţia este agravată de vreme: este cald, uscat şi foarte vânt. Rafalele răspândesc focul pe sute de metri în câteva secunde”, a transmis guvernatorul unei zone afectate.

De asemenea, ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Aleksandr Kurenkov, s-a deplasat în regiunea Kurgan din Urali, la 1.600 de kilometri est de Moscova. Prin intermediul unui comunicat, oficialul a precizat că nouă din cele 13 incendii active au fost ”lichidate”.

Conform autorităților, incendiile sunt în mare parte cauzate de grătarele la țară, care sunt foarte populare printre ruși, sau de practica curățării terenurilor prin ardere, o practică criticată de oficiali.

Incendiile de pădure sunt din ce în ce mai dese în Rusia și din cauza încălzirii globale

Țara se confruntă cu foarte multe incendii de vegetație, pe măsură primăvara începe mai devreme, iar temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate.

Atât căldura neobişnuită, de până la 30 de grade, cât şi vântul puternic au favorizat apariţia incendiilor.

Aproape 65 de incendii de pădure care acoperă o suprafaţă mult mai mare, până la 54.000 de hectare, ard şi în regiunea vecină Sverdlovsk din Urali, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi.

Latest news
știri