18.5 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Tăierea arborilor de pe Drumul Valea Largă din Sectorul 6, subiect de dispută între Nicușor Dan și Ciprian Ciucu

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, îl acuză pe Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, că nu emite avizul pentru lucrările de pe strada Valea Largă, conform Hot News.

Ieri, Ciucu a făcut o postare pe Facebook în care denunță modul în care „cetățenii din Prelungirea Ghencea (locul în care dl. Primar General și-a lansat campania electorală) și din cartierul Brâncuși sunt ținuți arbitrar în mizerie, PMB blocând un proiect MATUR, bugetat, finanțat din PNDL, gata să fie executat, care ar fi putea fi finalizat în vara anului următor“.

Potrivit primarului de la Sectorul 6, proiectul prevede plantarea a 1.200 de copaci tineri, după ce copacii existenți vor fi tăiați.

Nicușor Dan, contraofertă pentru Ciprian Ciucu

Într-un răspuns pentru Hot News, Nicușor Dan a spus că s-a „analizat cu atenție solicitarea Primăriei Sector 6 pentru avizarea defrișării celor 400 de copaci de pe strada Valea Largă și am decis că o parte dintre arbori pot fi salvați prin transplantare“.

Prin urmare, primarul general vine cu o contraofertă pentru Ciprian Ciucu și argumentează acest lucru prin faptul că o partea însemnată din acei copaci ar fi tineri și pot fi plantați în altă parte.

„Într-un oraș sufocat de trafic și poluare, fiecare sursă de oxigen contează“, a argumentat Nicușor Dan.

Drumul Valea Largă, Sector 6 – Google Earth
Drumul Valea Largă, Sector 6 – Google Earth

Totuși, Ciprian Ciucu spune că, de fapt, e vorba de o altă șicană a primarului general. Primarul Sectorului 6 dă exemplul copacilor defrișați de Primăria Capitalei pe Prelungirea Ghencea, acolo unde nu a existat vreo transplantare.

Ciprian Ciucu: Să dea o dată avizul

Primarul Ciucu s-a arătat favorabil și transplantării, însă a argumentat că rata de prindere a unor copaci transplantați este de aproximativ 30%. În plus, costurile sunt mari, iar o companie specializată în acest sens a fost găsită tocmai la Timișoara. De asemenea, mare parte din copacii de pe Drumul Valea Lungă sunt cu valoarea dendrologică scăzută, crescuți spontan.

„Mi-am asumat plantarea a 4.000 de arbori în loc de 400. Deci nu se poate spune despre faptul că va fi o problema de mediu.

Pare a fi o șicană. Sau necunoaștere. Sau lipsa contactului cu realitatea. Și, cu siguranță, dublă măsură. Și bătaie de joc“, a mai scris Ciucu.

Nicușor Dan, întrebat despre caz

Primarul general a fost invitat luni seară la B1, unde a fost întrebat despre problema de pe Drumul Valea Largă.

„O primă etapă a fost exproprierea, care a trecut prin Consiliul General. După aceea a fost o autorizație de construire pentru șosea, pe care tot noi am dat-o. Și această autorizație de construire prevede că pe partea pe care se extinde această șosea trebuie să dispară niște copaci. (…) O parte dintre ei sunt arbori maturi și în București există instrumente cu care poți să îi scoți cu tot cu rădăcină, să îi muți mai departe. Și e păcat ca o parte dintre ei să fie tăiați, pur și simplu, când pot să fie transplantați“, a spus el.

La scurt timp după această precizare a lui Nicușor Dan, Ciprian Ciucu a reacționat din nou pe Facebook. De data aceasta printr-o amintire din studenție:

„Primul meu job, în studenție, undeva prin 1998, a fost de reporter la Tribuna Economică. Îmi dă șeful meu de atunci de făcut un interviu cu Jonathan Scheele, și cum editarea îmi lua ceva timp, după câteva zile mă întreabă ‘unde este grâul’.

‘- Ciprian, unde este grâul?

– Ce grâu, domnule Stancu?!

– Grâul… Tu îmi explici cum ai arat, ai semănat, ai plivit, ai treierat, dar grâul nu e în hambar!

Nu-i dădusem interviul să îl publice.

Și am dus lecția asta cu mine toată viața. Pe oameni nu-i interesează că faci studii de trafic, de fezabilitate, ca iei avize, că faci licitații pentru proiectare, că se proiectează. Pe ei îi interesează să faci strada! Sa circule pe ea. Sa nu mai fie noroi“, a scris primarul Ciucu.

Latest news
știri