12.6 C
București
luni, 20 mai, 2024

Unii oameni sunt mai predispuși genetic la o viață mai scurtă, dar adoptarea unui stil de viață sănătos poate prelungi viața

Cei cu un risc genetic ridicat pentru o viaţă mai scurtă au un risc cu 21% mai mare de deces timpuriu în comparaţie cu cei cu un risc genetic scăzut

Conform unei noi cercetări publicate de HotNews, chiar dacă genetica poate crește riscul de deces timpuriu cu 21%, adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce semnificativ aceste riscuri.

Studiul, condus de dr. Xue Li, decan al Școlii de Sănătate Publică de la Facultatea de Medicină a Universității Zhejian din China, a constatat că persoanele cu o predispoziție genetică pot reduce acest risc cu aproximativ 62%.

Deși există o legătură bine stabilită între un stil de viață sănătos și longevitate, acest raport recent explorează modul în care genele și stilul de viață se influențează reciproc

În mod clar, unii oameni sunt mai predispuși genetic la o viață mai scurtă, însă influențele asupra longevității precum fumatul, consumul de alcool, dieta și activitatea fizică pot contrabalansa aceste predispoziții.

Studiul a implicat peste 350.000 de persoane din UK Biobank şi a arătat că cei cu un risc genetic ridicat pentru o viaţă mai scurtă au un risc cu 21% mai mare de deces timpuriu în comparaţie cu cei cu un risc genetic scăzut, indiferent de stilul lor de viaţă.

Eşantionul a fost alcătuit din persoane cu ascendenţă europeană, astfel încât este limitat în ceea ce priveşte populaţiile la care poate fi aplicat

Studiul a urmărit persoanele timp de 13 ani în medie, timp în care au avut loc peste 24.000 de decese.

Cercetarea a fost unul observaţională, ceea ce înseamnă că a putut determina asocierile, dar nu a putut spune cu siguranţă că aceste comportamente au fost cauza directă a schimbărilor în durata de viaţă.

Studiul a identificat o combinaţie optimă de stil de viaţă care conţine patru factori de stil de viaţă – lipsa fumatului actual, activitate fizică regulată, durata adecvată a somnului şi o dietă sănătoasă – care a oferit beneficii mai bune pentru prelungirea duratei de viaţă umană”, a spus dr. Xue Li.

spot_img
Latest news
știri