18.1 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

2024 cel mai cald an din istorie, spun cercetătorii americani.

El Nino dă semnale că ar începe, drept urmare este posibil să accelereze procesul de încălzire globală

Modul în care El Nino acționează și faptul că fenomenul a început este un semnal de alarmă pentru cercetătorii americani. Aceștia spun că cel mai probabil 2024 va fi cel mai cald an din istorie. De asemenea ei se tem că El Nino va ajuta lumea să treacă de o etapă cheie de încălzire de 1.5 grade Celsius. „Acum crește, au existat semne în predicțiile noastre de câteva luni. Dar se pare că va atinge vârful la sfârșitul acestui an în ceea ce privește intensitatea”. A declarat Adam Scaife, șeful predicțiilor pe termen lung la Biroul Meteorologic al Marii Britanii. Un nou record pentru temperatura globală anul viitor este cu siguranță plauzibil. Depinde cât de mare se dovedește a fi El Niño. Un El Niño mare la sfârșitul acestui an, oferă șanse mari să avem un nou record, temperatura globală în 2024.

El Nino este cel mai puternic indicator

”Acest fenomen natural este cea mai puternică fluctuație a sistemului climatic de pe Pământ. Anii record de căldură, inclusiv 2016, cei mai tari din lume înregistrate, au loc de obicei anul după un puternic eveniment El Niño. Agențiile meteorologice din întreaga lume folosesc criterii diferite pentru a decide când această fază fierbinte este asupra noastră. Pentru oamenii de știință din SUA, definiția lor cere ca oceanul să fie cu 0,5°C mai cald decât în ​​mod normal timp de o lună. Atmosfera trebuie văzută că răspunde la această căldură și trebuie să existe dovezi că evenimentul persistă. Aceste condiții au fost îndeplinite în luna mai. Într-o declarație, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA) a declarat că „sunt prezente condițiile El Niño”. „Acesta este un semnal foarte slab. Dar credem că începem să vedem aceste condiții și că ele vor continua să se intensifice”, a spus Michelle L’Heureux, om de știință la NOAA. „Valoarea noastră săptămânală este de fapt 0,8 C în săptămâna trecută, ceea ce este și mai puternic”.

Condițiile pentru accelerarea creșterii temperaturii globale par îndeplinite

Un eveniment El Niño ar putea sparge balustrada simbolică de 1,5 C, un element cheie al acordului climatic. Cercetătorii au spus recent că depășirea temporară a acestei limite este mai probabilă decât nu în următorii câțiva ani. „Este probabil să vedem temperaturi medii globale care ar putea deveni mai mult un lucru obișnuit în cinci până la zece ani, așa că ne oferă acest tip de portal pentru viitor” spuse Michelle L’Heureux. „Și cred că de aceea este alarmant pentru unii oameni, pentru că acestea sunt noile noastre praguri. Și El Niño oferă un accelerator în acest sens”.

Latest news
știri