11.7 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Primăria Parisului îi învață pe cetățeni cum să coabiteze cu șobolanii

Autoritățile pariziene au descoperit soluția la problema șobolanilor și încearcă să îi facă pe cetățeni să învețe să coabiteze cu aceste animale

Primăria Parisului pare depășită de situația cu șobolanii, așa că a venit cu o nouă soluție. Pe lângă achiziționarea de „mii de coșuri de gunoi noi” și capcane letale, primăria a inventat ceva nou. Acum se mizează pe „prevenire” și „verbalizare” a locuitorilor. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, va înființa un grup de lucru pe „coabitare” cu aceste animale. „Se pune problema conviețuirii”, a declarat în cadrul consiliului de la Paris Anne Souyris. Ca răspuns la o întrebare a primarului LR din arondismentul 17 Geoffroy Boulard. Acesta i-a cerut „un plan mai ambițios de luptă împotriva proliferării șobolanilor”.

Comisie pentru conviețuire

„Am hotărât, împreună cu primarul, recent, să formăm și o comisie pe problema (…) această conviețuire”. Cu scopul „să fie atât cea mai eficientă, cât și să facem în așa fel încât să nu fie de nesuportat pentru parizienii”, a declarat consilierul. Asociația de apărare a animalelor Paris Animals Zoopolis, care solicită „metode neletale”, a salutat acest anunț pentru AFP. Șobolanii „nu sunt o problemă de sănătate publică”. Cazurile de transmitere a leptospirozei prin mușcătură pot viza doar colectorii de gunoi. Care pot beneficia de un vaccin, a spus Anne Souyris. Cu toate acestea, „asta nu înseamnă că ar trebui să lăsăm șobolanii să cutreiere orașul”, a adăugat ea.

O „teamă anormală, nejustificată”

Geoffroy Boulard a fost șocat de aceste declarații. Și de faptul că există un obiectiv de a „lupta împotriva prejudecăților. Pentru a ajuta mai bine coexistă parizienii cu șobolanii. Prezența acestor rozătoare la suprafață dăunează calității vieții parizienilor” a mai spus el. Și șederea celor „44 de milioane de vizitatori” anual, a argumentat el. Aleasa ecologistă Douchka Markovic, care a provocat o dezbatere în 2022 cerând să se favorizeze termenul de „șobolani rânduri”. Mai puțin peiorativ după ea, a subliniat că aceștia sunt „utili” în ecosistemul lor și a denunțat o „teamă anormală, nejustificată” a unora de şobolani.

Latest news
știri