12 C
București
marți, 14 mai, 2024

Aditiv comun din plastic legat de autism și ADHD

Un aditiv din plastic este legat de ADHD și autism.

Numărul de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist (ASD) și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) a crescut brusc în ultimele decenii. Un nou studiu arată că Bisfenolul A (BPA), un aditiv din plastic, este un potențial motiv, potrivit Science Alert.

BPA este folosit în multe procese de producție a materialelor plastice și a plasticului. El poate fi găsit și în cutiile de alimente și băuturi. Cu toate acestea, cercetările anterioare l-au legat și de problemele de sănătate care implică tulburări hormonale. Printre acestea se numără cancerul de sân și infertilitatea.

În noul studiu, cercetătorii de la Universitatea Rowan și Universitatea Rutgers din SUA au analizat trei grupuri de copii:

  • 66 cu autism;
  • 46 cu ADHD;
  • 37 de copii neurotipici;

În special, au analizat procesul de glucuronidare. Acesta e un proces chimic pe care organismul îl folosește pentru a elimina toxinele din sânge prin urină.

Aditiv comun din plastic legat de autism și ADHD

Cercetarea a constatat că copiii cu TSA și ADHD nu au putut elimina BPA și un alt compus similar numit dietilhexil ftalat (DEHP) cu la fel de multă eficiență ca alți copii, ceea ce poate duce la o expunere mai lungă la efectele lor toxice.

„Detoxifierea acestor doi plastifianți este compromisă la copiii cu TSA și ADHD”, scriu cercetătorii.

„În consecință, țesuturile lor sunt mai expuse acestor doi plastifianți”, mai spun ei în studiu.

Doar în cazul BPA, diferența a fost semnificativă din punct de vedere statistic: eficiența a fost redusă cu aproximativ 11% pentru copiii cu ASD și 17% pentru copiii cu ADHD, comparativ cu grupul de control al copiilor.

Cercetătorii cred că mutațiile genetice la anumiți indivizi înseamnă că BPA nu poate fi curățat atât de bine cum trebuie. Astfel, substanța rămâne în corp. Acest lucru ar putea cauza daune în ceea ce privește dezvoltarea și funcționarea neuronilor.

Se crede că afecțiuni precum TSA și ADHD sunt provocate de o combinație de influențe genetice și de mediu. Acum, acest nou studiu le reunește pe ambele. Cu toate acestea, nu toți copiii cu o tulburare de neurodezvoltare au avut probleme cu eliminarea BPA. Prin urmare există și alți factori în joc.

spot_img
Latest news
știri