7.8 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

Imagini incredibile cu cel mai adânc aven din România. Speologii au coborât până la 800 de metri | VIDEO FOTO

Speologii români au intrat în cel mai adânc aven din țară. Este vorba de celebrul aven de sub vârful Grind, în Munții Piatra Craiului.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Clubul de Speologie Silex Brașov. Oamenii de știință au reușit să atingă un nou record național de adâncime, 800 de metri.

„După ce a fost reușită drenarea sifonului de la -775 m a urmat lărgirea acestuia, îmbunătățirea sistemelor de drenaj și menținerea lui deschisă. Apoi fost accesată o scurtă galerie explorată cu câteva zile în urmă și, după depășirea unei zone strâmte, a fost explorat un puț de 19 m și atins terminusul actual de la baza acestuia, cu perspective de continuare după o nouă zonă dificilă“, au scris speologii pe Facebook.

Jurnalistul Claudiu Loghin a relatat și el pe Facebook experiența trăită altărui de speologi din mai multe țări.

„Am avut un vis. Se făcea că mulți oameni sunt în stare să pună umărul de-adevăratelea, pentru un țel comun. Și că oamenii ăia pot muta aproape la propriu munții.

Dar hei, tocmai ce am trăit acest vis, la sfârșitul săptămânii trecute. Oficial, i-a zis Tabăra de Explorare Grind 2023. 38 de speologi de la cluburi din Ungaria, Grecia, Bulgaria, Germania, Ucraina și România au pus umărul la explorarea celei mai adânci peșteri verticale din țară. Adică să afle ce drum și-au croit prin măruntaiele Pietrei Craiului apele, în Avenul din Colții Grindului“, a scris el pe Facebook.

Cel mai adânc aven din țară a fost explorat. Doar un cercetător a ajuns la 800 de metri adâncime

Deși au fost implicați câțiva zeci de oameni de știință, doar unul a reușit să ajungă la adâncimea de 800 de metri.

Potrivit lui Claudiu Loghin, ceilalți au cărat apă dintr-o galerie inundată. Aceasta se află la 776 de metri

„Anul acesta, în Grind, s-a trecut și drenat temporar galeria complet inundată, de la minus 776 metri. Într-o tabără cu 38 de participanți și mult mai mulți susținători, doar unul a trecut printr-o fereastră de după galeria drenată, a coborât un plan înclinat și apoi un puț de aproximativ 20 de metri. Da, dar ceilalți au cărat apă, în tabăra de suprafață, au asigurat permanență la dispeceratul de comunicații, au cărat echipamente în subteran, au pus umărul, fiecare în felul lui, pentru ca visul acesta să meargă mai departe.

Teoretic, explorarea a ajuns la adâncimea de 800 de metri. Măsurătorile de înaltă precizie trebuie integrate în planul topografic al avenului și aflăm atunci cota exactă“, relatează jurnalistul.

Tabăra de explorare s-a desfășurat pe mai multe zile, iar cercetătorii au dormit la 544 de metri adâncime.

spot_img
Latest news
știri