16.5 C
București
marți, 7 mai, 2024

Grecia cere ajutor în valoare de 2,5 miliarde de euro, din cauza inundațiilor

Grecia a cerut UE prin premierul grec Kyriakos Mitsotakis să ofere asistență financiară semnificativă. După inundații, care, până acum, au costat viețile a 15 cetățeni. Și au cauzat daune financiare de până la 2,5 miliarde de euro.

Câteva sate de pe Câmpia Tesaliei au fost complet devastate de inundații, precum și de culturi și animale. Până acum, 15 persoane au fost găsite moarte. În timp ce, conform primelor estimări, dezastrul financiar este calculat la aproximativ 2,5 miliarde de euro. Grecia a trimis deja o scrisoare șefului Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Pentru a solicita ajutorul financiar „maximum posibil” de la UE. Înainte de o întâlnire cu von der Leyen de marți la Strasbourg, liderul grec a spus: „Europa trebuie să fie alături de Grecia. Cerem Europei să fie la înălțime”. Presa din Grecia a raportat că Atena are în vedere trei posibile resurse ale UE. Fondul de solidaritate al UE (FSUE), Fondul de redresare și un împrumut de la Banca Europeană de Investiții.

„În condiții foarte favorabile” pentru a debloca intervenții în proiecte de infrastructură care au suferit daune enorme. Von der Leyen, care ar putea încerca să candideze din nou pentru Președinția Comisiei UE.

Grecia acuzată că nu a gestionat bine crizele provocate de incendii și acum de inundații

După alegerile din iunie 2024 și va avea nevoie de sprijinul liderilor naționali. Va onora probabil cererea depusă de Grecia, deși ar trebui să se manifeste o flexibilitate semnificativă în sistemul birocratic de fonduri UE de la Bruxelles.

Dar deficiențele guvernului în gestionarea unor astfel de dezastre naturale după incendiile mortale de vara trecută nu vor fi atenuate ușor cu banii UE. Jurnalul Documento a raportat că doar 938.000 EUR dintr-un total de 187,63 milioane EUR au fost plătiți. Banii vin Fondul UE de redresare pentru proiecte de protecție civilă și schimbări climatice.

Același jurnal a publicat în weekend imagini în care elicopterele, responsabile cu salvarea, erau la sol pentru că baza lor aeriană era scufundată. Autoritățile relevante ale statului au susținut că aceste elicoptere nu au fost operaționale „de ani de zile”. Dar jurnalul a publicat noi imagini care arată că unele dintre aceste elicoptere sunt operaționale, ca parte a unui exercițiu din noiembrie 2022.

Latest news
știri