Apa și sedimentele din sistemul Cliff Cave, Missouri, sunt contaminate cu microplastice. Cercetătorii le-au descoperit în probe colectate de studenți, conform IFL Science.
Ceea ce face această descoperire excepțională este că nimeni nu a putut intra în sistemul de peșteri în ultimele 3 decenii.
Microplasticele sunt definite din punct de vedere tehnic ca fiind cele mai mici de 5 milimetri în diametru. Ele își fac loc în alimentele consumate de oameni și animale, iar consecințele sunt dezastruoase.
Totuși, s-ar putea crede că acestea nu ajung în locurile neatinse de om. Elizabeth Hasenmueller de la Universitatea St Louis a decis să cerceteze sistemul Cliff Cave alături de studenții ei.
„O mulțime de cercetări s-au concentrat asupra stabilirii apei de suprafață”, a spus Hasenmueller.
„Cercetarea microplasticelor a început inițial în ocean din cauza problemei foarte vizibile a poluării mari cu plastic în acest mediu”, a mai spus ea.
Ulterior, cercetările au fost făcute și în sistemele de apă dulce de suprafață. Totuși, apele subterane au fost în mare măsură ignorate.
Microplasticele au fost găsite într-o peșteră în care omul nu a mai intrat de 30 de ani
Echipa lui Hasenmueller a prelevat mostre în întregul sistem de peșteri și a găsit microplastice aproape peste tot. Cele mai mari concentrații au fost în apropierea intrării și în sedimente.
„O parte din motivul pentru care am ales Cliff Cave este că St. Louis County Parks reglementează accesul în peșteră”, a spus Hasenmueller.
Inundațiile au adus în peșteră tot mai multe – și mai diverse – microplastice. Ele au fost transportate de apă. Într-un caz, niște cipuri au fost găsite amestecate cu resturi de la inundații precum frunze și ghinde.
Echipa a numărat 9,2 bucăți de microplastic pe litru în condiții normale. Cantitatea a crescut la 81,3/l în timpul inundațiilor.
Echipa notează că terenurile carstice „pot fi deosebit de sensibile la poluarea cu microplastice, deoarece prezența unor deschideri mari de dizolvare permite transportul rapid al apei prin sisteme”.
Ei notează că 9% din populația globală își obține apa din acviferele carstice.
Lăsând deoparte pachetele de cipuri, originile microplasticelor nu au putut fi întotdeauna identificate. Cu toate acestea, peștera este aproape de zone rezidențiale. Cercetările anterioare arată că densitatea populației în jurul orașului St Louis este cel mai mare factor determinant al concentrației locale de microplastic.
Peșterile găzduiesc animale precum liliecii și amfibienii. Acestea joacă un rol crucial în ecosistemul extern, iar microplasticele le-ar putea afecta rata de reproducere și supraviețuire.