20.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Iohannis a girat un proiect de lege care facilitează distrugerea a peste 20 de arii protejate

Organizația Agent Green a anunțat că va sesiza Comisia Europeană

Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a girat un proiect de lege cu un potențial distructiv greu de imaginat, transmit activiștii de la Agent Green.

Prin promulgarea legii de aprobare a OUG 175/2022, care exceptează de la procedura legală de evaluare a impactului asupra mediului 9 proiecte de hidrocentrale, se facilitează distrugerea a peste 20 de arii protejate.

Unele dintre aceste proiecte de lege au fost declarate deja în justiție ca nelegale

Altele au șanse minime de a trece cu succes prin evaluarea de impact asupra mediului din cauza efectelor devastatoare. Acestor proiecte li s-a acordat acum un statut special. Așadar, sunt acum mai presus de lege, iar promotorul lor, compania de stat Hidroelectrica, nu mai are nevoie să o respecte”, se arată în comunicatul publicat de organizația pentru protecția mediului.

Legea 292/2018 privind evaluarea impactului unor proiecte publice asupra mediului în forma actuală stipulează că investițiile care au fost deja demarate sau finalizate nu mai pot primi aprobarea pentru evaluarea impactului asupra mediului.

Acest lucru înseamnă că un proiect care a fost început fără a se efectua o evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi adus în conformitate cu legea

Reglementarea este mai restrictivă decât chiar directiva europeană pe care o transpune (2011/92/EU), demonstrând un nivel ridicat de ambiție în ceea ce privește respectarea și impunerea standardelor de mediu.

Tot pentru a facilita interesele economice ale unei companii de stat, guvernanții și legiuitorii se preocupă de mai bine de un an cu eliminarea tuturor obstacolelor legislative. Astfel, pe lângă OUG 175/2022, a mai fost depus la Senat și un proiect pentru modificarea legii 292/2018, care ar permite o evaluare a impactului asupra mediului și după începerea construcției, adică după răul s-a produs deja”, mai explică Agent Green.

Agent Green: ”Vom sesiza Comisia Europeană, împreună cu Bankwatch România”

Împreună cu Bankwatch România, organizația pentru protecția mediului a anunțat că va face apel la Comisia Europeană, în vederea aplicării corecțiilor necesare din partea Curții Europene pentru Justiție cu privire la acest caz grav de imixtiune a politicului în cauze deja judecate în instanță.

Latest news
știri