12.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Agent Green: ”În România nu există 10.000 de urși, cum se credea, ci doar 3.000. Habitatul lor a fost distrus și deranjat peste tot”

Au foat publicate primele rezultate ale studiului despre mărimea și structura populației de urși din România

Președintele ONG-ului Agent Green a lansat un avertisment alarmant cu privire la situația urșilor în România, dezvăluind că populația lor este mult mai mică decât se credea anterior, estimându-se la doar 3000 de exemplare.

Această scădere dramatică a fost atribuită distrugerii și perturbării habitatului natural al urșilor.

Practic, doar 1% din teritoriul României este strict protejat.

Gabriel Păun (Agent Green): ”Oops! Au iesit la lumină primele rezultate ale studiului despre mărimea și structura populației de urși din România”

Surpriză, nu avem 10.000 cum se credea ci doar 3000 disperați căci habitatul lor a fost distrus și deranjat peste tot. Doar 1% din România este strict protejată. În rest franjuri și boscheți.Ursul a fost ademenit până în 2016 la marginea pădurii pentru a fi vânat de bogătani pentru trofeu. Au fost hrăniți mai ales cu porumb. În acel an s-a interzis vânătoarea de trofee și organizatorii de partide s-au răsculat. În primă fază au încetat să mai hrănească urșii care au nas bun și au venit singuri să își ia porumbul. Au mai găsit și găini, mere, prune, sturguri și porci. Au intrat în sate ca la supermarket pentru că nicio localitate nu era pregătită să treacă la următorul nivel de coexistență cu ursul. Asta pentru că mii de ani a stat la el în pădure”, a transmis Gabriel Păun prin intermediul unei postări publicate pe contul de Facebook.

Președintele ONG-ului Agent Green a criticat în termeni duri autoritățile pentru lipsa de acțiune în implementarea unui plan național de protecție a urșilor, menționând că problema a fost neglijată și că distrugerea habitatului a continuat.

Criticile l-au vizat în special fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

De asemenea, președintele Agent Green a discutat și despre acuzațiile de demonizare a speciei și reducerea ariilor protejate.

Acesta a menționat că, în anii 2021-2022, au fost extrase ilegal mai mult de 13 milioane de metri cubi de lemn din ariile protejate Natura 2000.

”Noi ăștia cu știința ne-am zbătut ca ministerul să facă un plan național de acțiune tocmai ca să evităm situația de azi care este total scăpată de sub control. Planul a ieșit abia în 2018. Măcar dacă se făcea ceva atunci, dar nu s-a făcut nimic”

Costel Alexe începuse ceva timid, dar a venit Tanczos Barna care a blocat acel plan și a trecut la demonizarea speciei și distrugerea habitatului. În anii lui la minister 2021-2022 s-au scos din ariile protejate Natura 2000 mai bine de 13 milioane metri cubi de lemn potrivit datelor analiziate din SUMAL”, a mai punctat președintele Agent Green.

”Sângele animalelor umane și non-umane vărsat în incidente tragice în ultimii ani este pe mâinile lui Tanczos Barna”

Din punctul meu de vedere, sângele animalelor umane și non-umane vărsat în incidente tragice în ultimii ani este pe mâinile lui Tanczos Barna. M-aș bucura ca să găsesc un avocat care să folosească pârghiile legale necesare pentru a-l trage la răspundere pe acest fost ministru, actualmente parlamentar, dar și pentru a forța Ministerul Mediului să înceapă să aplice planul național de acțiune”, a declarat Gabriel Păun.

Latest news
știri