4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Apă de calitate, drept fundamental al omului. De ce România ar putea urma exemplul Marii Britanii

Când vine vorba de poluare, nici apele din Marea Britanie nu stau mai bine ca ale noastre.

Diferența dintre români și englezi este faptul că instituțiile lor de control își iau munca în serios și întreprind acțiuni concrete când vine vorba despre obiective de mediu neîndeplinite de către firmele poluatoare.

Sursa foto Water UK
Sursa foto WATER UK

Organele de control englezești au amendat serios firmele care poluează apele.

Organismul industrial Water UK de verificare a calității apelor și apelor uzate a analizat 17 companii din domeniu din Anglia și Țara Galilor. 

Raportul a analizat performanța acestora și a scos la iveală faptul că aceste companii mai au mult până să-și îndeplinească obiectivele de mediu. În perioada 2021-2022, numărul incidentelor grave de poluare a crescut și doar patru dintre cele 17 au reușit să atingă targetul impus.

Cu toate acestea, personalul a fost premiat cu bonusuri care ajung la aproape 27 milioane lire sterline, în 2020.

Organismul de control al calității apei din Marea Britanie a dat amenzi de 132 milioane de lire sterline firmelor care și-au păcălit clienții prin faptul că nu le-au prestat serviciul la calitatea pentru care s-au angajat în contract, obligând companiile să le returneze acestora suma de 17 milioane de lire sterline.  

Autoritatea de reglementare a recomandat companiilor să se axeze mai mult pe creșterea calității serviciilor, condiție esențială pentru obținerea unei noi licențe în domeniu, relatează BBC. Reprezentantul autorității a declarat pentru televiziunea britanică: „Pentru unele companii, performanța slabă a devenit o normă. Acest lucru nu poate continua”. În același raport, se mai specifică faptul că marile companii de apă au cheltuit doar 68% din banii destinați retehnologizării.

Sursa foto ASRO

Apa de calitate, drept fundamental al omului

La nivel mondial, consumul de apă este acela care arată calitatea vieții unei tări. Potrivit studiilor, o persoană ar trebui să consume(apă potabilă si apă uzată) între 25-100 litri zilnic ca necesar de bază. Aceasta diferă în functie de climă, dietă si activitatea desfăşurată de fiecare persoană în parte.

Asigurarea accesului la apă în condiții de siguranță reprezintă, în acelaşi timp, şi o condiție pentru realizarea celorlalte drepturi ale omului. Acest lucru a fost recunoscut de Rezoluția ONU privind Dreptul Omului la Apă şi Sănătate, care confirmă „dreptul la apă potabilă, sigură şi curată, ca un drept al omului care este esenițal pentru respectarea deplină a vieții şi tuturor drepturilor omului”.

spot_img
Latest news
știri