Lipsa apei din sol, fenomen produs ca urmare a secetei extreme înregistrate în ultimii ani, poate duce la măsuri care să afecteze consumatorii la nivel național.
Restricțiile temporare privind utilizarea resurselor de apă în perioadele dificile prognozate cu secetă hidrologică se adresează tuturor utilizatorilor ale resurselor potabile.
Ipotezele autorităților și măsurile ce s-ar putea lua în cazl unui scenariu al secetei extreme
Măsuri pentru combaterea secetei. Apele Române ia măsuri
Într-o situație de acest tip, Administrația Națională „Apele Române coordonează planul de restricții ce vizează raționalizarea și utilizarea apei în perioadele dificile, prioritizarea exploatărilor pe bazin hidrografic a lacurilor de acumulare, respectiv monitorizarea acestora, indiferent de statutul lor, pentru o bună gestionare a cantităților de apă necesare.
Totodată, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor furnizează informații cu privire la prognoze și avertismente legate de seceta hidrologică. Ele sunt preluate de Centrul operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale „Apele Române”, la centrele operative ale Administrației Bazinale de Apă și alte instituții abilitate.
Cum afectează seceta Mediul
Seceta reprezintă lipsa apei și include umiditate scăzută, lipsa precipitațiilor. Efectele secetei acute și extinsă pe o perioadă lungă de timp pot determina condiții de foamete, întrucât culturile agricole sunt grav afectate, iar sursele alimentare sunt diminuate din această cauză. Seceta duce la lipsa apei potabile, a celei folosite pentru salubritate și igiena personală, fapt ce ar avea ca rezultat, susțin specialiștii, la apariția unor boli și a unor epidemii.
Resursa de apă din natură este influențată și de modificările climei, fapt ce va determina o creștere a fenomenelor climatice extreme – căldura excesivă, seceta, inundațiile. Administrația Națională „Apele Române” a elaborat planuri de management ale bazinelor hidrografice care prevăd acțiuni de atenuare și adaptare la schimbările climatice, respectiv efectele acestora – seceta sau inundațiile. Și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este preocupat de exploatarea lacurilor de acumulare cu folosință unică sau multiplă, prin introducerea debitului ecologic ca folosință de apă.