America, divizată: secetă în vest și inundații în est

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

O hartă prezintă dezastrul care are loc în America. Schimbările climatice au afectat și continuă să afecteze continentul: secetă și, la polul opus, numeroase inundații.

O furtună tropicală a produs ploi record în weekend-ul trecut, în orașul New York. În Tennessee, precipitațiile deosebit de puternice au dus la inundații devastatoare.

Consecința: foarte multe case au fost complet distruse și peste 20 de persoane și-au pierdut viața.

În tot acest timp, California și o mare parte din vest au rămas în cea mai profundă secetă de cel puțin două decenii, produsul unei deficiențe de precipitații pe termen lung și a temperaturilor mult mai fierbinți decât de obicei, precizează Radio Eco Natura.

America, divizată: un est sub ape și un vest complet uscat și secetos

Harta acestui articol, creată folosind date de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, arată că jumătatea estică a țării a înregistrat în medie mai multe ploi în ultimii 30 de ani decât în secolul XX, în timp ce precipitațiile au scăzut în vest, mai arată sursa citată.

Andreas Prein, om de știință de la Centrul Național pentru Cercetări Atmosferice, a precizat că există variabilitate de la an la an și chiar de la un deceniu la altul.

Cu toate acestea, schimbările climatice împing încet această variabilitate spre extreme mai umede și mai uscate” a afirmat omul de știință.

Precipitațiile extreme sunt, de asemenea, în creștere în întreaga lume

În vara anului 2021, aversele puternice au făcut ravagii în întreaga lume. Au fost afectate state din Europa, cum a fost cazul Germaniei, dar India sau China. O mare parte din Africa a devenit mai uscată. De asemenea, estul Australiei se confruntă cu acceași problemă. Conform statisticilor, inundațiile au provocat multe sute de decese.

În cursul acestei săptămâni, o echipă de oameni de știință au raportat că inundațiile extreme din Germania au fost, cel mai probabil, rezultatul schimbărilor climatice.