2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

HARTĂ | Antarctica devine din ce în ce mai verde

Antarctica suferă o schimbare dramatică, pe fondul încălzirii globale.

Continentul înghețat Antarctica suferă o schimbare radicală. Din cauza faptului că temperaturile sunt tot mai ridicate, țărmurile sale devin tot mai verzi, potrivit IFL Science.

O nouă hartă creată de NASA surprinde toate aceste transformări ale continentului înghețat.

Între 1986 și 2021, suprafața înverzită din Antarctica a crescut de peste zece ori. Dacă acum 40 de ani, verdele reprezenta doar 0,86 kilometri pătrați, astărzi acesta acoperă 11,95 kilometri pătrați. Datele au fost obținute pe baza imaginilor Landsat. Primele astfel de imagini datează din 1972.

În harta de mai jos, fiecare hexagon reprezintă 5.000 de kilometri pătrați. Hexagoanele au diferite nuanțe de verde, în funcție de nivelurile de verdeață aferente acelor zone.

„Plantele pe care le găsim în Peninsula Antarctică – în mare parte mușchi – cresc probabil în cele mai dure condiții de pe Pământ”, a declarat Dr. Thomas Roland, autor al studiului și om de știință de mediu de la Universitatea din Exeter.

„Peisajul este încă dominat aproape în întregime de zăpadă, gheață și stâncă. Doar o mică parte este acoperită de vegetație. Dar acea mică parte a crescut dramatic”, a continuat Roland.

Antarctica devine din ce în ce mai verde

Principala cauză a înverzirii Antarcticii e reprezentată de schimbările climatice. Pe măsură ce cresc temperaturile, ghețarii și calotele se retrag tot mai la sud, respectiv nord. Totuși, solul nu este nici bogat, nici fertil. Prin urmare, plantele ajung să se dezvolte etapizat în aceste zone.

Primele care colonizează zonele lăsat libere de gheață sunt algele și cianobacteriile. El se stabilizează în nisip, unde creează o suprafață pe care se dezvoltă alte organisme. Apoi, lichenii și mușchii folosesc această bază pentru a avea un suport. Mai târziu, plantele mai mari folosesc mușchiul umed ca loc de germinare al semințelor.

Pe lângă mușchi, Antarctica se mândrește cu două specii native de plante vasculare. E vorba de iarba de păr antarctică și pernița antarctică. Deși la început erau destul de rare, acum se pare că cele două plante proliferează.

Continentul a fost invadat și de peste 100 de alte specii de plante care nu sunt native.

spot_img
Latest news
știri