21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

„Interziceți iarba artificială,” propun cercetătorii britanici

Trend-urile moderne în designul grădinilor, „foarte dăunătoare” pentru mediu, relevă un nou studiu

Proprietarilor de case  din Regatul Unit ar trebui să li se interzică folosirea ierbii artificiale, sugerează cercetătorii britanici. Aceștia propun reducerea impozitelor pe locuințe, pentru cei care fac grădinărit sustenabil, conform publicației The Daily Mail.

Noul studiu a fost realizat de cercetătorii Universității din Sheffield. Acesta a relevat că sunt necesare stimulente financiare pentru a atinge două scopuri. Primul constă în combaterea efectelor schimbărilor climatice asupra orașelor. Al doilea are în vedere promovarea unui peisaj urban mai sănătos.

Grădinile naturale, vitale pentru menținerea unei temperaturi mai scăzute

Profesorul Ross Cameron, autorul raportului, a vorbit despre importanța grădinilor naturale din Marea Britanie. Acestea, spune el, sunt vitale pentru menținerea unei temperaturi mai scăzute. De asemenea, ele ajută la absorbția ploii și constituie un refugiu pentru fauna sălbatică.

Trend-urile moderne în design-ul grădinilor au devenit „foarte dăunătoare” pentru mediu, susține cercetătorul. El face referire, în special, la o creștere a zonelor pavate și a gazonului fals.

„Grădinile trebuie să fie verzi și pline de plante pentru a fi benefice mediului local, iar unele tipuri de grădină sunt mai benefice decât altele,” a declarat Prof. Cameron.

„Paradoxul este că multe grădini nu sunt de fapt verzi și unele tendințe în designul grădinii pot fi foarte dăunătoare pentru mediul urban. Le-am asfaltat pentru a adăposti mașina sau pentru a oferi spațiu steril pe terasă; factori care cresc temperaturile urbane și cresc riscul de inundații. Mulți rezidenți folosesc iarbă artificială care ucide o mare parte din viața solului de sub ea, iar când sunt prezente plante reale, presupunem în mod greșit că trebuie să le lovim cu un cocktail de substanțe chimice pentru a le menține în viață și fără dăunători. Aceste substanțe chimice poluează cursurile noastre de apă și dăunează funcției ecologice a grădinilor noastre,” a adăugat acesta.

flori
Foto: Luis Monse, Unsplash

Stimulentele financiare acordate proprietarilor ar putea ajuta, sugerează cercetătorii

Raportul său a fost publicat în revista britanică Urban Forestry and Urban Greening. În el, sunt sugerate patru modalități cheie de promovare a managementul durabil al grădinilor.

În primul rând, se spune că rezidenților li s-ar putea oferi recompense financiare. De exemplu, proprietarilor ale căror grădini sunt pe cel puțin jumătate „verzi” li s-ar putea reduce impozitul pe apartament sau facturile la apă.

Apoi, ar putea fi acordate stimulente bănești celor care plantează sau întrețin copaci în grădinile lor, cu alegeri adecvate în funcție de dimensiunea acestora.

Proprietarilor de grădini ar trebui să li se interzică sau să li se restricționeze utilizarea gazonului artificial și a pesticidelor sintetice, se mai arată în studiu.

Nu în ultimul rând, autorizațiile de urbanism ar trebui să aibă cerințe obligatorii de a include și proteja zonele verzi, spun cercetătorii.

Conform profesorului Cameron, sunt necesare schimbări radicale pentru a combate pierderea spațiilor verzi, în special în zonele dens aglomerate din interiorul. „Cercetarea noastră arată că unele orașe au pierdut până la 50% din spațiul lor „verde” în grădină în ultimele două decenii,” a spus acesta.

spot_img
Latest news
știri