Potrivit unei note emisă de Ministerul Educației, școlile au obligația să desemneze un profesor responsabil de mediu, conform Edupedu.
De asemenea, programul „Săptămâna verde” va avea propria metodologie de organizare.
Documentul este semnat de trei secretari de stat din cadrul Ministerului Educației: Sorin Ion, Florian Lixandru și Bogdan Cristescu.
Astfel, conducerile tuturor unităților de învățământ din țară au următoarele obligații:
- să desemneze un responsabil de mediu – un cadru didactic responsabil cu promovarea principiilor dezvoltării durabile, care să contribuie și la deschiderea școlii spre comunitate pe teme de mediu, schimbări climatice;
- să realizeze o adresă de e-mail – dedicată, ce va asigura școlii atât comunicarea pentru desfășurarea programului „Săptămâna verde”, cât și dreptul de postare pe platforma realizată pentru desfășurarea programului „Săptămâna Verde”, utilă în educația pentru mediu și schimbări climatice, pentru creșterea gradului de accesibilitate la aceste resurse și pentru stimularea participării elevilor la acțiuni dedicate protecției mediului.
Adresa de e-mail va fi creată după modelul responsabil.mediu@domeniu.ro.
Ministerul Educației: Programul „Săptămâna verde” va avea programă specifică
În plus, și anul acesta, în perioada 27 februarie 2023 – 16 iunie 2023, se vor desfășura Programul Național „Școala altfel”, dar și Programul „Săptămâna verde” timp de cinci zile lucrătoare. Cele două nu se vor intercala, iar planificarea acestora o va lua fiecare unitate de învățământ în parte.
Excepție de la aceste prevederi sunt „clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.
Strategia Națională privind Educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030 se fundamentează pe Raportul Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile și va fi transpusă în programele şcolare începând cu anul şcolar 2023-2024.
Documentul a intrat în dezbatere publică pe 29 decembrie 2022.