11 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Ajutor de stat pentru tehnologia ecologică, mult mai ușor de obținut

Subvențiile pentru panourile solare, baterii, pompe de căldură vor fi mai ușor de cumpărat.

Comisia Europeană a relaxat din 9 martie regulile privind ajutorul de stat pentru tehnologia ecologică care ajută la reducerea emisiilor de carbon, în încercarea sa de a contracara amenințarea industriei europene din partea subvențiilor americane și chineze, potrivit Euractiv. Comisia a declarat că noile reguli se vor aplica până la sfârșitul anului 2025 și, în „cazuri excepționale”, vor permite membrilor să egaleze subvențiile acordate în alte țări „unde există un risc real ca investițiile să fie deturnate din Europa”. Noul cadru temporar de criză al UE pentru ajutorul de stat permite guvernelor naționale să subvenționeze „producția de echipamente strategice”.

Panourile solare, bateriile, pompele de căldură, mai ușor de cumpărat

Așa cum ar fi panouri solare, baterii, pompe de căldură și electrolizatoare, precum și producția de componente cheie și materii prime esențiale aferente. „Cadrul pe care l-am adoptat astăzi oferă statelor membre opțiunea de a acorda ajutor de stat într-un mod rapid, clar și previzibil”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu politica de concurență. Deși nu vrea să declanșeze o cursă de subvenții, UE se teme că întreprinderile vor fi tentate de ajutoarele de stat și de costurile mai mici ale energiei în Asia și America de Nord și vor opta pentru relocare. Anul trecut, Washingtonul a adoptat Actul de Reducere a Inflației (IRA) care oferă avantaje generoase pentru cumpărătorii americani de vehicule electrice dacă aceștia „cumpără american”.

Von der Leyen discută cu Biden

Anunțul vine cu o zi înainte ca șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Washington pentru a discuta mai multe subiecte, inclusiv fricțiunile comerciale transatlantice. Bruxelles-ul urmărește un acord comercial cu Statele Unite, care ar permite UE să aibă acces la unele beneficii ale planului climatic al președintelui american Joe Biden. Producătorul german de automobile Volkswagen a declarat miercuri că va „așteaptă și va vedea” cum răspunde UE la IRA înainte de a continua cu o fabrică de baterii planificată în Europa de Est. UE speră că noile măsuri vor sprijini investițiile în tehnologii precum baterii, panouri solare, turbine eoliene, pompe de căldură, utilizarea și stocarea captării carbonului, precum și pentru producția și reciclarea materiilor prime esențiale aferente.

Latest news
știri