Poluarea cu plastic

În foarte scurt timp plasticul a devenit cel mai mare dușman a mărilor și oceanelor lumii, punând în pericol însăși viața marină.

Plasticul este un material durabil căruia pentru a se descompune complet îi pot fi necesare chiar și câteva mii de ani. Atunci când plasticul este eliberat în ocean, acesta poate reprezenta o amenințare gravă pentru viața marină și pentru mediu. Timpul exact necesar pentru ca plasticul să se dezintegreze în apa de mare depinde de diverși factori, cum ar fi tipul de plastic, dimensiunea plasticului și condițiile din apă.

În general, majoritatea materialelor plastice nu se biodegradează în apa de mare, ceea ce înseamnă că nu se descompun în componente naturale care pot fi asimilate de organismele marine. În schimb, plasticul se poate fotodegrada, ceea ce înseamnă că se descompune în bucăți din ce în ce mai mici din cauza expunerii la lumina soarelui și alți factori de mediu. Aceste fragmente mai mici de plastic sunt numite microplastice, care pot persista în ocean timp de sute sau mii de ani.

Rata de fotodegradare a plasticului în apa de mare variază în funcție de tipul de plastic. De exemplu, unele tipuri de materiale plastice, cum ar fi polietilena și polipropilena, sunt rezistente la fotodegradare și poate dura câteva sute de ani să se descompună în microplastice. Pe de altă parte, alte tipuri de materiale plastice, cum ar fi polistirenul, se pot descompune relativ rapid în apa de mare, fiind nevoie doar de câteva decenii pentru a se dezintegra în bucăți mai mici.

Un alt factor care poate influența viteza de dezintegrare a plasticului în apa de mare este dimensiunea plasticului. Articolele mai mari din plastic, cum ar fi pungile și sticlele de plastic, se vor descumpune în mult mai mult timp în comparație cu fragmentele mai mici de plastic. Acest lucru se datorează faptului că piesele mai mici au o suprafață mai mare în raport cu volumul lor, ceea ce le face mai susceptibile la fotodegradare.

În concluzie, plasticul nu se biodegradează în apa de mare, ci se fotodegradează în bucăți din ce în ce mai mici în timp. Rata de fotodegradare depinde de diverși factori, cum ar fi tipul de plastic, dimensiunea plasticului și condițiile din apă. În timp ce unele materiale plastice pot dura sute sau chiar mii de ani pentru a se dezintegra în apa de mare, altele se pot descompune relativ rapid (câteva zeci de ani), subliniind necesitatea unor strategii eficiente de gestionare a deșeurilor și a reducerii consumului de plastic pentru a preveni acumularea de plastic în ocean.

Vom ajunge să facem baie în mări și oceane printre bucăți de plastic

Potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), se estimează că cel puțin 11 milioane de tone de deșeuri de plastic intră în oceane în fiecare an, iar acest număr este de așteptat să se dubleze până în 2030 dacă nu se iau măsuri.

În ceea ce privește cantitatea de plastic aflată deja în ocean, un studiu publicat în revista Scientific Reports a estimat că au existat aproximativ 5,25 trilioane de bucăți de resturi de plastic cu o greutate de aproximativ 268.940 de tone în oceanele lumii în 2014. Este totuși dificil de estimat cantitatea exactă de plastic în ocean la un moment dat din cauza vastității oceanului și a dificultății de a efectua sondaje cuprinzătoare.