11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Reducerea consumului de carne, soluția pentru mai mult spațiu agricol

Germanii propun ca soluție și pentru mai mult spațiu agricol eliminarea consumului de carne.

Într-o dispută în curs privind biocombustibilii obținuți din culturi precum rapița și grâul, cel mai mare producător de biocombustibili din Germania susține că reducerea consumului de carne ar fi o modalitate mult mai bună de a elibera spațiu agricol pentru producția de alimente, mai degrabă decât eliminarea treptată a biocombustibililor pe bază de culturi. „Trebuie să mâncăm mai puțină carne”, a declarat sâmbătă pentru Taz Claus Sauter, CEO Verbio, cel mai mare producător de biocombustibili din Germania. „Atunci, chiar și în criză, am avea suficiente cereale și suficient teren arabil pentru hrana directă și pentru producerea de bioenergie”, a spus el.

10 kilograme de cereale pentru un kilogram de carne

„Este nevoie de până la zece kilograme de cereale ca hrană pentru a produce un kilogram de carne de vită”, a spus Sauter. „Producerea de carne este distrugere de energie.” Din cele peste 50% din cereale folosite pentru hrana animalelor, doar 10% sunt folosite pentru energie precum biocombustibili, a adăugat el. Biocombustibilii pe bază de culturi, cum ar fi bioetanolul și biomotorina, vor fi eliminați treptat în Germania până în 2030, conform unui plan elaborat de miniștrii Verzi, ministrul Mediului Steffi Lemke și ministrul Agriculturii Cem Özdemir. În schimb, producția agricolă ar trebui „să se concentreze pe alimente”, a spus Lemke în ianuarie.

Problema cerealelor ucrainiene în continuare un cartof fierbinte

Planul a primit, însă, rezistență în cadrul coaliției de guvernare a Germaniei, Ministerul Transporturilor, condus de ministrul liberal Volker Wissing (FDP/Renew Europe), argumentând că ar trebui folosite toate opțiunile de reducere a emisiilor din sectorul transporturilor. Încă nu s-a ajuns la un acord intraguvernamental. Propunerea inițială a lui Lemke a venit după ce războiul din Ucraina a dus la creșterea drastică a prețurilor alimentelor pe piețele globale. „În opinia noastră, motivul invocat de Ministerul German al Mediului este învechit: prețurile la grâu și semințele oleaginoase au scăzut dramatic, iar în țările care se învecinează cu Ucraina, există o exces de grâu”, a spus Dieter Bockey de la Uniunea Germană pentru promovarea plante uleioase și proteice (UFOP), a declarat pentru EURACTIV în februarie.

Ecologiștii spun și ei că trebuie redus consumul de carne

Dar, deși ecologistii sunt de acord că consumul de carne trebuie redus, ei cred că este nevoie de spațiu suplimentar pentru renaturarea pădurilor, pentru a crește cantitatea de carbon stocată în mod natural și pentru a ajuta la atenuarea schimbărilor climatice. „Dacă trebuie să creștem mai puține cereale pentru producția de carne, atunci ar trebui mai degrabă să lăsăm pădurile să crească din nou pe terenul viran, în loc să plantăm culturi de agrocombustibili acolo”, a declarat Martin Hofstetter, inginer agricol la Greenpeace, pentru Taz. Consumatorii germani mănâncă din ce în ce mai puțină carne, deoarece în 2022, consumau cu patru kilograme mai puțin de carne de persoană pe an mai puțin decât în ​​2021 și cu opt kilograme mai puțin decât în ​​2017, potrivit Centrului Federal de Informare pentru Agricultură (BZL).

spot_img
Latest news
știri