8.1 C
București
vineri, 18 aprilie, 2025

Mai mult recoltă, mai puțin teren: modul inedit în care agricultura verticală economisește spațiu, apă și emisii

Soluțiile inovative, precum fermele verticale și îngrășămintele cu emisii scăzute de carbon, contribuie la un lanț de aprovizionare mai sustenabil și la reducerea impactului asupra mediului

Cultivarea verticală a căpșunilor permite economisirea a până la 50% din cantitatea de apă comparativ cu metodele tradiționale și valorifică mai eficient spațiul disponibil, generând o producție mai mare pe metru pătrat.

Astfel de soluții inovatoare sunt tot mai frecvent implementate pentru a face lanțurile de aprovizionare mai sustenabile și pentru a diminua impactul asupra mediului.

Însă responsabilitatea pentru un viitor sustenabil nu revine doar producătorilor și comercianților, ci și fiecăruia dintre noi, prin alegerile pe care le facem zilnic.

Cultivarea căpșunilor pe verticală folosește cu 50% mai puțină apă și oferă o producție mai mare pe metru pătrat comparativ cu metodele tradiționale

Pentru ca Regatul Unit să atingă obiectivul de emisii net zero până în 2050, lanțurile de aprovizionare cu alimente trebuie să devină mult mai sustenabile, scrie publicația britanică The Guardian.

Supermarketurile, precum Tesco, joacă un rol esențial în această tranziție. Un exemplu este sprijinirea fermierilor care folosesc ferme verticale, cum este Wicks Farm.

Aceste ferme produc căpșuni britanice tot timpul anului, folosind cu 50% mai puțină apă și generând de 3.5 ori mai mult fruct pe metru pătrat, cu un impact redus asupra mediului.

Astfel, Tesco contribuie activ la reducerea amprentei de carbon a alimentelor, mai transmite sursa citată.

Producerea îngrășămintelor convenționale consumă multă energie, reprezentând aproape 1.5% din emisiile globale de CO2

Mai mult, Marea Britanie importă aproximativ 60% din îngrășămintele necesare. Tesco a colaborat în 2023 cu cinci dintre cei mai mari furnizori de legume pentru a lansa cel mai mare experiment comercial din Marea Britanie cu îngrășăminte cu emisii scăzute de carbon.

Rezultatele inițiale au arătat că aceste îngrășăminte sunt la fel de eficiente ca cele tradiționale, reducând emisiile cu până la 50%.

Experimentul ar putea deschide calea pentru producția de îngrășăminte ecologice la scară largă în Marea Britanie.

Latest news
știri