5.8 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Cod Portocaliu de ploi în 13 județe și cog galben de instabilitate

Cele două avertizări meteo vizează o bună parte din teritoriul țării legat de averse care vor cădea în perioade scurte de timp și pot provoca inundații.

Vara debutează cu multă instabilitate atmosferică, dar și cu precipitații pe măsură. Astfel, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) astăzi a fost emisă o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale. Aceasta este valabilă pe durata acestei zile în 13 judeţe. De asemenea ANM a mai emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce vizează 16 judeţe. Astfel, prognoza de specialitate spune că între orele 12:00 – 21:00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Hunedoara, Caraş-Severin va fi în vigoare acest cod portocaliu. El este valabil și în zonele de munte ale judeţelor Bihor, Arad, Timiş, Sibiu şi Alba. Meteorlogii și hidrologii spun că local, cantităţile de apă vor fi de 30 – 40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp, în intervale scurte de timp, de până la trei ore.

Averse torențiale în 16 județe

O altă avertizare a fost emiză în intervalul 10 iunie, ora 10:00 – 10 iunie, ora 23:00. Pentru zonele: Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, vestul şi nordul Olteniei, nord-vestul Moldovei şi al Munteniei. Practic pe fondul atenţionării Cod galben, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Meteorologii spun că aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină. De asemenea se vor mai înregistra intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. Pentru că ploile vor cădea în interval scurte de timp, este posibil să se acumuleze cantităţi de apă de 20 – 25 l/mp, pe arii restrânse peste 30 l/mp.

Ne așteaptă o săptămână instabilă meteorologic

Specialiștii mai spun că restul României va avea parte de intensificări ale vântului și averse în zone izolate. Însă în zilele următoare instabilitatea va caracteriza majoritatea teritoriului țării. Însă în capitală ziua de astăzi este una frumoasă şi caldă, din punct de vedere meteo. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, uneori cu rafale de 30 – 40 km/h după-amiaza şi seara. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade

spot_img
Latest news
știri