30 C
București
vineri, 5 iulie, 2024

Incendiile de vegetaţie din California au cauzat 52.000 de decese premature într-un deceniu

Comitatul Los Angeles a fost cel mai grav afectat

Peste 52.000 de persoane au decedat prematur în statul american California în decurs de un deceniu din cauza fumului provenit de la incendiile de vegetaţie, potrivit unui studiu recent, transmite agenţia de presă Xinhua, citată de G4 Media.

Între 52.480 şi 55.710 de persoane au decedat prematur din cauza poluării cu particule fine

Studiul, publicat vineri în revista ştiinţifică Science Advances, a atribuit un număr estimat între 52.480 şi 55.710 de decese premature poluării cu particule fine (PM2.5) cauzate de incendiile de vegetaţie din 2008 până în 2018, ceea ce s-a tradus printr-un impact economic cuprins între 432 de miliarde şi 456 miliarde de dolari americani.

Potrivit sursei citate, comitatul Los Angeles a fost cel mai grav afectat, cu un număr estimat la 9.224 de decese premature, puse pe seama fumului emanat de incendiile de vegetaţie în perioada studiată.

Comitatul Sacramento se situează pe locul secund în acest clasament, cu 4.147 de decese, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Expunerea la PM2.5 ca urmare a incendiilor de vegetaţie este asociată cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv afecţiuni respiratorii, boli cardiace şi chiar deces prematur

Studiul realizat de cercetătorii de la UCLA este primul care analizează impactul pe termen lung al expunerii la fumul provenit de la incendiile de vegetație din California.

Anterior, cercetările s-au concentrat pe efectele pe termen scurt, cum ar fi internările în spitale după incendii majore.

Studiul a constatat că fumul de la incendiile de vegetație a afectat toate comunitățile californiene pe durata studiului.

spot_img
Latest news
știri