15.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Peste 9 milioane de hectare de pădure au ars în Canada, doborând recordul din ultimii 34 de ani

Canada se confruntă cu o „vară lungă și grea”. Sezonul cald este presarat cu incendii de vegetație cu temperaturi și mai calde decât normal. Peste 9 milioane de hectare de țară au ars, arată datele federale, doborând recordul de 34 de ani.

Datele federale au arătat că vineri peste 9 milioane de hectare au ars în incendii. „Acest număr este literalmente în afara topurilor. Cu încă cel puțin trei luni rămase în sezonul activ de incendii de vegetație”. A declarat Michael Norton, directorul general al Centrului Forestier de Nord, Canadian Forest Service. „Nu este deloc eșec să spunem că sezonul de incendii din 2023 va continua să bată recorduri în mai multe moduri.” Anterior, cel mai rău sezon de incendii înregistrat a fost în 1989. Atunci au ars 7,8 milioane de hectare. Aproape 3.800 de pompieri provinciali sunt la sol, cu ajutorul Forțelor Armate Canadiene. Dar temperaturile neobișnuit de calde din întreaga țară au necesitat „nivel fără precedent de sprijin internațional”.

Pompieri veniți din mai multe țări să ajute

Aproape 1.800 de personal din 11 țări au sosit pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Echipajele de pompieri din Coreea de Sud au aterizat recent. În ultimele zile, Canada a semnat un acord de asistență în caz de incendii cu Portugalia. Similar unui acord încheiat cu SUA la sfârșitul lunii iunie. De când a început sezonul incendiilor, 3.258 de pompieri din întreaga lume au ajutat. „Efortul de stingere a incendiilor a devenit acum cu adevărat un efort global”, a spus Norton. Aceste incendii nu numai că sunt mai mari decât de obicei, dar sunt și anormal de numeroase.

Incendii mai mari și mai numeroase

În acest sezon s-au înregistrat cu 20% mai multe incendii decât media deceniului. Iar numărul este de așteptat să crească în lunile următoare, a spus Norton. Începând de joi târziu, în Quebec erau încă 143 de incendii și 109 în Alberta. 100 de incendii erau încă active în Columbia Britanică, inclusiv incendiul Donnie Creek. Acesta a devenit cel mai mare incendiu din provincie vreodată, cu 571.000 de hectare. Norton a spus că, în mod normal, eforturile de stingere a incendiilor costă de obicei 1 miliard de dolari annual. anul acesta probabil va stabili un nou record. „Costul total al incendiilor de vegetație pentru economie și societate este o întrebare mult mai grea”, a spus el.

Latest news
știri