16.5 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Sena se va redeschide iubitorilor de înot din 2025

Capitala Franței face pregătirile necesare pentru ca pasionații de înot să se poată scălda în Sena. Din 2025, după Jocurile Olimpice, vor fi disponibile trei baze amenajate, spune municipalitatea.

Fiecare dintre aceste baze vor avea pontoane pentru a se ușura accesul în apă. De asemenea vor fi și locuri speciale pentru dușuri și diferite spații de depozitare.  În acest moment prima dintre cele trei baze a fost pusă la punct. Bras Marie este situată lângă Primăria Parisului. Așa că deja doi dintre adjuncții primăriței au testat această bază. Au plonjat în Sena pentru a demonstra că apa este numai bună pentru scăldat. Primărița Parisului, Anne Hidalgo spune că celelalte două baze nautice, de la Grenelle și de la Bercy, vor fi finalizate la timp.

Trei baze nautice vor fi amplasate de-a lungul Senei

Astfel încât, din 2025, să se poată înota în Sena. „Promisiune păstrată. Înotăm acum în Sena și acesta este doar începutul”. A explicat primărița Capitalei Frantei, care și-a asumat acest angajament, în 2016. S-au luat și măsuri adecvate pentru ca înătotării să se poate bucura în liniște de pasiune. Astfel în jurul celor trei baze, circulația navală va fi restrânsă. Și chiar interzisă în anumite porțiuni dacă asigurarea securității va cere acest lucru. Vor fi și salvamari în jurul celor trei baze unde se permite scăldatul. Potrivit AFP, înotul în Sena a fost interzis în 1923, printr-un decret de la prefectură. Drept urmare o brigadă patrulează frecvent pentru a preveni eventualele încălcări ale deciziei.

Poluarea cu plastic, cea mai mare problemă

Din 2016, statul francez a investit în jur de 1,4 miliarde de euro pentru a face posibil scăldatul în anumite zone. Investiția presupune printre altele și asigurarea unei calități adecvate a apei. De asemenea s-au făcut lucrări de reducere a deversării apelor uzate în râu în caz de furtună. Și proprietarii caselor din vecinătate trebuie să se asigure că apa reziduală nu polează râul. Aceleași reguli trebuie să le respecte și proprietarii de ambarcațiuni staționate de-a lungul apelor, în zonele celor trei baze. Doar că există și o problemă. Anume aceea că în apele Senei sunt foarte multe cantități de deșeuri din plastic. Așa că autoritățile au lansat un apel pentru a găsi cea mai buna tehnologie să colecteze deșeurile.

Latest news
știri