15.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Peste 50 de tone de deșeuri oprite la vămile din Vest

Tone de deșeuri au fost întoarse la intrarea în România de către polițiștii de Frontieră. Aceștia au fost ajutați de lucrătorii Gărzii Naționale de Mediu.

Patru automarfare încărcate cu zeci de mii de kilograme de deșeuri nu au fost lăsate să treacă granița. Polițiștii de frontieră de la Vama Borș și cei de la Nădlac împreună cu alte autorități au reușit să oprească deșeurile. La acțiune au participat pe lângă comisarii de la Garda de Mediu și angajați ai Protecției Consumatorului Arad și Bihor. Practic cele patru automarfare au ridicat suspiciuni în momentul în care șoferii nu au putut prezenta documentele de rigoare.

Șoferii automarfarelor nu aveau actele de import

Mai exact este vorba despre actele pentru import. Pe documentele pe care le dețineau cei patru ar fi transportat cauciucuri, calculatoare și material plastic. Marfa ar fi provenit din Anglia, una dintre locațiile de unde la noi ajung foarte des deșeuri, dar și Ungaria. Cert este că polițiștii nu s-au lăsat păcăliți de documentele șoferilor. Și cum au existat suspiciuni că marfa nu este tocmai în regulă au chemat întăriri. La fața locului au venit pentru verificări și celelalte autorități. ”În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau încărcate cu 51.160   kilograme de deşeuri. Pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.

România, țară de import pentru deșeuri

În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul  României pentru aceste mijloace de transport”. Se arată în comunicatul celor de la Poliția de Frontieră. Motivul pentru Anglia, dar și alte țări din vest preferă să trimită deșeurile în România este unul simplu. Pentru a manageria un kilogram de deșeuri aici este mult mai ieftin ca acolo. Drept urmare de foarte multe ori România se transformă în piață de desfacere pentru așa ceva. De-a lungul anilor zeci de mii de tone de gunoaie au fost oprite de a intra în România pe la toate vămile, inclusiv cele portuare. Cu toate acestea alte zeci au reușit să ajungă în țara noastră pentru a fi eliminate.

Latest news
știri