Comunitatea Cu Apele Curate a transmis că, în urma discuțiilor cu Apele Române, a ales montarea barierei plutitoare pe râul Bahlui.
Noua barieră a fost amplasată în apropierea orașului Iași, pentru a preveni depozitarea deșeurilor, purtate de ape, în municipiu.
Bariera a fost amplasată cu sprijinul Apele Române Prut-Bârlad – ABA Prut-Bârlad și Primăria Iași
Potrivit comunicatului publicat astăzi, 10 iulie, deșeurile colectate de reprezentanții SGA Iași vor fi predate operatorului local de salubrizare, Salubris.
Este cea de-a doua barieră montată în zonă, prima aflându-se la confluența râului Jijia cu Prutul, în mentenanța echipei de la Organizația ”Salvați Prutul” Iași, care se ocupă periodic de adunarea deșeurilor de pe luciul apei.
Barierele plutitoare sunt esențiale pentru prevenirea poluării apelor cu plastic și reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de colectare a deșeurilor plutitoare
”60 de tone de deșeuri de plastic au fost strânse din 2020 până la începutul acestui an în cadrul programului Cu Apele Curate. Urmărește-ne pentru a afla pe ce afluenți ai Dunării vor ajunge următoarele bariere. Mulțumim partenerilor prezenți și colegilor noștri, Constantin Atanasiu și Galațeanu Eugen, care se ocupă cu montarea și monitorizarea barierelor plutitoare”, au transmis reprezentanții comunității Cu Apele Curate.
Barierile instalate pe râuri reprezintă o soluție tehnologică creată pentru a limita poluarea apelor
Acestea sunt proiectate să asigure o gestionare sigură, ușoară și eficientă a diverselor tipuri de deșeuri prezente pe suprafața apei.
Barierele sunt concepute astfel încât să plutească de-a lungul cursului apei și să capteze materiale precum plasticul, cherestea, frunzele, ramurile și alte deșeuri.