15.1 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Bariera plutitoare instalată pe Dâmbovița reprezintă o reală capcană pentru toate gunoaiele și deșeurile din plastic

Demersul aparține Asociației Mai Mult Verde, iar proiectul face parte din programul Cu Apele Curate

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, Asociația Mai Mult Verde a amplasat o barieră plutitoare pe râul Dâmbovița din București, cu scopul de a preveni ca deșeurile să mai ajungă în apa râului.

Această inițiativă reprezintă un proiect pilot care combină mai multe exemple de practici bune, reutilizare și producție locală.

Programul ”Cu Apele Curate”, în parteneriat cu Nod Makerspace, a dezvoltat bariera plutitoare utilizând bannere publicitare recuperate și donate de către Ateliere Fără Frontiere, în timp ce flotoarele sunt confecționate din bidoane de plastic reutilizate.

Foto: Asociația Mai Mult Verde

Barierile plutitoare sunt o soluție tehnologică creată pentru a limita poluarea apelor, fiind proiectate să asigure o gestionare sigură, ușoară și eficientă a diverselor tipuri de deșeuri prezente pe suprafața apei.

Acestea sunt concepute astfel încât să plutească de-a lungul cursului apei și să capteze materiale precum plasticul, cherestea, frunzele, ramurile și alte deșeuri.

Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate: ”Este cea de-a șasea barieră plutitoare montată de Asociația MaiMultVerde, după cele 5 instalate deja pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău și Siret”

Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deșeuri din plastic, care au fost colectate și preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Am ales Dâmbovița pentru acest proiect pilot pentru că nu este doar un râu care trece prin orașul nostru, este una dintre arterele naturale care susțin biodiversitatea, natura în mediul urban, dar și viața noastră, este apa pe care o bem, apa cu care ne spălăm sau cu care gătim” – a transmis coordonatorul programului Cu Apele Curate.

Bariera a fost amplasată în zona Splaiului Unirii nr. 160, cu sprijinul SGA Ilfov-București

Potrivit comunicatului de presă oferit de asociație, bariera are o lungime de 25 metri, iar locul a fost ales pentru că permite supraveghere constantă, astfel încât să fie observate din timp problemele care pot apărea și să ofere acces facil pentru ambarcațiunile ușoare cu care se va face mentenanța și colectarea deșeurilor oprite.

Foto: Asociația Mai Mult Verde

Mai mult, zona Unirii – Biblioteca Națională, acolo unde există spații amenajate de consum de-a lungul malului râului Dâmbovița, este recunoscută pentru acumularea de deșeuri.

Deșeurile oprite de bariera plutitoare vor fi colectate de Asociația Mai Mult Verde, cu ajutorul voluntarilor, și vor fi preluate de firma locală de salubritate

În fiecare zi în care ajungem la birou și privim râul Dâmbovița, ne gândim că are un potențial enorm pentru oraș, din păcate insuficient utilizat, iar constant strângem deșeuri organice sau plastice care circulă pe râu. Partea principală a barierei plutitoare, care va opri trecerea gunoaielor, este realizată dintr-un banner stradal de tip mesh, iar flotabilitatea acestuia este realizata de bidoane (PET) goale de 5 litri. „Șarpele”, cum îi spunem noi, va fi ancorat cu cabluri metalice de cele două maluri ale Dâmboviței”, a explicat Valentin Talabă, manager comunicare Nod Makerspace.

Latest news
știri