5.7 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Centura Verde prinde contur. A fost obținută ultima semănătură a Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor

Alfred Simonis a semnat Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

După un parcurs de aproape nouă luni, Platforma Civică Împreună Pentru Centura Verde a obținut ultimă semnatură a Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, cea a lui Alfred Simonis, Președintele interimar al Camerei Deputaților, generând astfel consens și o asumare politică și administrativă fără precedent în România.

Documentul, în șapte puncte, conține amendamentele ce sunt deja parte din noul cod silvic adoptat de către Senat în primăvară și care urmează a fi adoptat de către Camera Deputaților, forul decizional, în sesiunea parlamentară din toamnă. Aceste amendamente sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi. De asemenea, semnarea lui presupune și sprijinirea extinderii conceptului de centuri verzi și la alte orașe, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din restul țării. Printre ele se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Anterior, Memorandumul a mai fost semnat, în ordine cronologică, și de către Nicușor Dan, Primarului General al Capitalei, Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, Copreședinții REPER, Kelemen Hunor, Președintele UDMR, Cătălin Drulă, Președintele USR, Nicolae Ciucă, Președintele PNL și Președinte al Senatului, Hubert Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov, Mircea Fechet, Ministrul Mediului și Marcel Ciolacu, Președintele PSD și Prim-ministru.

Centura Verde prinde contur. Alex Găvan: O asumare care ține de firesc și de normalitate

Alex Găvan, conservaționist, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde: Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător. Este articolul 35(3) din Constituția României. Cele douăsprezece semnături nu sunt nimic altceva decât o asumare care ține de firesc și de normalitate. De mult prea multe ori, în România, firescul și normalitatea țin de excepțional. Mă înclin cu recunoștință în fața fiecărui semnatar și le mulțumesc că au ales să fim împreună pentru Centura Verde, să fim împreună pentru aer curat, sănătate și viitor. Adică să fim împreună pentru a transpune excepționalul în firescul și normalitatea vieții de zi cu zi. Pentru că, de fapt, ceea ce ține de esență este simplu: puterea lui împreună ne inspiră și ne învață cum să iubim mai mult.

Inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost generată de contextul actual al poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei. Platforma reunește sub umbrela sa, într-un demers apolitic, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale.

Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, dar și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

spot_img
Latest news
știri