5 C
București
joi, 28 noiembrie, 2024

Ultimele râuri cu somon sălbatic din lume, amenințate de minele de aur și cupru

Zeci de companii miniere amenință singurele ecosisteme din lume unde somonul sălbatic mai trăiește.

Ultimele râuri cu somon sălbatic din lume sunt amenințate de minele de aur și cupru. Se întâmplă în Columbia Britanică, potrivit IFL Science.

Mai multe companii solicită guvernului din Columbia Britanică dreptul de dezvoltare a celor mai mari mine de aur din lume. Acestea ar fi făcute de-a lungul unor râuri transfrontaliere ce ajung în Alaska. E vorba de Taku, Stikine și Unuk, râuri ce au și o semnificație culturală uriașă pentru triburile din Alaska.

Cinci specii diferite de somon sălbatic trăiesc în aceste bazine hidrografice. În plus, prezența somonului ține în viață întregul ecosistem, cu urși negri, urși bruni, lupi cenușii și alte animale sălbatice.

Ultimele râuri cu somon sălbatic, amenințate. Triburile sar în apărarea ecosistemului

Un consorțiu de 15 triburi din regiune solicită o pauză privind „activitatea minară nesăbuită” din regiune.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Inter-Americane pentru Drepturile Omului, Comisia Transfrontalieră Indigenă din Alaska de Sud-Est (SEITC) susține că amenințarea mineritului în amonte le încalcă drepturile la cultură, sănătate fizică și bunăstare, mijloace de subzistență și proprietate.

Împreună cu Re:wild și Earthjustice, ei solicită guvernului canadian să-și îndeplinească datoria de a-i consulta cu privire la toate deciziile de dezvoltare care au impact asupra teritoriilor lor tradiționale.

„Am făcut tot ce ne stă în putință pentru a angaja guvernul canadian în acest proces. Le-am oferit oportunitatea de renunța la moștenirea colonială și de a ne recunoaște drepturile suverane”, a declarat Rob Sanderson Jr., vicepreședintele SEITC.

„Suntem gardienii unora dintre ultimele locuri sălbatice din lume rămase neexploatate de industria extractivă. Totuși, dacă nu ne sunt recunoscute drepturile, nu putem face acest lucru”, a spus Sanderson.

Unul dintre cele mai mari proiecte potențiale este Proiectul de revitalizare Eskay Creek din Columbia Britanică, o carieră deschisă care promite să producă aproximativ 3,7 milioane de tone pe an de minereu cu aur și argint.

Oricât de atrăgător ar părea, contestația legală susține că minele similare au afectat grav oamenii, viața sălbatică și căile navigabile.

În ceea ce privește SEITC și alți susținători, viitorul mineritului pe râurile transfrontaliere depinde dacă guvernul dorește să pună profiturile înaintea oamenilor și a planetei.

spot_img
Latest news
știri