14.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Marsuinul de Pacific, alertă de extincție. Ar mai trăi doar 10 exemplare

Populația de marsuini de Pacific din Golful California e în pericol de extincție.

Extincția devine o adevărată amenințare cu care se confruntă nenumărate animale. Marsuinul de Pacific ar mai număra doar 10 exemplare în Golful California, Mexic. Acum, Comisia Internațională de Vânătoare a Balenelor (IWC) a emis prima alertă de extincție din istoria sa de 70 de ani. Astfel, încearcă să stimuleze acțiunile pentru a ajuta cel mai mic și mai periclitat mamifer marin din lume, conform IFL Science.

„Am vrut, odată cu alerta de extincție, să transmitem mesajul unui public mai larg și ca toată lumea să înțeleagă cât de grav este acest lucru”, a declarat dr. Lindsay Porter, vicepreședintele comitetului științific al IWC pentru The Guardian.

Vaquitas (Marsuinul de Pacific) sunt cele mai mici dintre toate speciile de cetacee vii. Măsoară între 1,2 și 1,5 metri. Se găsesc doar în Golful California și se crede că au mai rămas doar 10 exemplare. Numărul este în scădere de la aproximativ 30 în 2017. Motivul acestei scăderi a populației se datorează pescarilor care folosesc plase cu bransuri. Acestea sunt folosite pentru vânătoarea ilegală de pește totoaba, care este vândut pe piața neagră a medicinei tradiționale chineze.

Marsuinul de Pacific, în pericol de extincție

„În ciuda a aproape treizeci de ani de avertismente repetate, vaquita e aproape de dispariție din cauza plaselor, a spus IWC într-un comunicat.

Eforturile disperate de a salva animalele de la dispariție au inclus colaborarea guvernului cu Fundația lui Leonardo DiCaprio. Scopul a fost conservarea ecosistemului și a început prin desfășurarea delfinilor antrenați pentru a localiza exemplarele. Ulterior, acestea au fost adunate și mutate într-un refugiu marin special protejat. Acolo au început un program de reproducție în captivitate. Totuși, s-a renunțat la el după moartea unei femele.

Deși există o șansă foarte reală ca cel mai mic mamifer marin să dispară în viața noastră, planurile puse în aplicare de marina mexicană au încercat să creeze o zonă de toleranță zero (ZTA). S-au folosit 193 de blocuri de beton pentru a preveni utilizarea pescuitului cu plase. Această măsură a cauzat o scădere cu 90% a plaselor în această zonă, dar este posibil să fi mutat problema în curtea ZTA.

spot_img
Latest news
știri