10.2 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

VIDEO | Activiștii de mediu din Germania au ocupat un sat pentru a bloca extinderea unei mine de cărbune. Confruntări cu poliția

Activiștii de mediu din Germania au continuat confruntările cu poliția în localitatea Luetzerath, după ce s-a încercat o demolare planificată pentru deschiderea unei mine pe cărbune, conform Sky News

Protestatarii ecologiști au ocupat micul sat, care urmează să fie demolat pentru a permite extinderea minei de cărbune Garzweiler din apropiere.

De curând, Guvernul Federal a dat undă verde ca satul să fie demolat pentru a permite extinderea minei, iar activiștii s-au refugiat în clădirile din localitate pentru a împiedica intrarea buldozerelor și transformarea așezării în moloz.

Sursă – Unsplash

Activiștii de mediu au blocat intrarea buldozerelor în satul Luetzerath

Miniștrii și compania RWE, care se ocupă de exploatare, spun că lignitul – considerat de activiști drept cea mai dăunătoare formă de cărbune pentru sănătate – va asigura securitatea energetică a Germaniei pe termen scurt.

Guvernul, care este o coaliție tripartită și include și Partidul Verzilor, a trebuit să își schimbe percepția față de utilizarea cărbunelui în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Până anul trecut, Germania a fost puternic dependentă de gazul rusesc pentru energie, dar livrările către Europa au fost reduse ca răspuns la sancțiunile europene.

Totuși, Guvernul insistă că e angajat în continuare să elimine utilizarea cărbunelui pe termen lung.

Activiștii de mediu doresc ca Germania să ia măsuri imediate cu privire la combustibilii fosili și se opun extinderii minei de cărbune.

Aceștia spun că dispariția satului pentru a face loc minei ar duce la cantități uriașe de emisii de gaze cu efect de seră.

Sursă – Unsplash

Protestatarii, încrezători în forțele lor

Grupul LuetziBleibt, care se traduce prin „Luetzi rămâne“, a susținut săptămâna trecută că erau „aproximativ câteva sute de oameni” așezați în sat.

Aceștia au construit căsuțe în copac pentru a împiedica eforturile de demolare a așezării.

Johanna Inkermann, purtătorul de cuvânt al grupului, a insistat la începutul acestei săptămâni: „Nu vom fi mișcați!”

„Vom continua să stăm în calea distrugerii care se întâmplă aici. Vom apăra acest sat și vom apăra justiția climatică, a mai spus ea.

Marți, administrația districtului Heinsberg a dat poliției permisiunea de a-i evacua pe ocupanți.

Latest news
știri